• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Ugnsrostad kyckling med grillade bönor och broccoli samt gräddkokt svartrot

10 pers
Ugnsrostad kyckling
1-2 st hela kycklingar
2 knippen timjan
Skirat smör
Salt

  1. Ta bort snöret på kycklingen och sära lite på låren för jämnare stekning. Stoppa in timjan i buken.
  2. Häll på skirat smör och salta.
  3. Baka i ugn på 200 grader i ca 30-40 min. Kycklingen ska komma upp till 60 grader. Låt den sedan vila minst 15 min.

Grillade grönsaker
300 g brytbönor
300 kg vaxbönor
3 st broccoli
Olivolja
Flingsalt

  1. Snoppa alla bönor och blanchera dem i saltat vatten.
  2. Dela broccolin i mindre buketter. Blanchera även den.
  3. Sota grönsakerna i en rykande gjutjärnspanna innan servering med olivolja och flingsalt.

Gräddkokt svartrot
1 kg svartrot
2 dl grädde
1 l kycklingbuljong
Salt

  1. Skala svartroten noga. Se till att lägga varje nyskalad svartrot i vatten med rikligt med citronjuice. Så de inte blir oxiderade. Skär dem i mindre bitar.
  2. Koka ner grädden till hälften.
  3. Koka svartroten mjuk i kycklingbuljong. Blanda med grädden. Smaka av med salt.

Garnera med vattenkrasse och stekt karljohansvamp

Till den här rätten dricker ni med fördel 2019 Stoneleigh Rapaura Pinot Noir, Stoneleigh, Marlborough, Nya Zeeland
(nr 90545 på Systembolaget)

Alkoholfritt alternativ: 2019 Grönsöömust, Grönsöö Säteri, Sverige
(nr 11934 på Systembolaget)

September 2020