• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

DRYCK

Bli sommelier hos Restaurangakademien

Att arbeta som sommelier är ett yrke som blivit väldigt populärt de senaste åren. Det öppnas idag fler restauranger och barer än någonsin och behovet av sommelierer ökar. Även vinintresserade privatpersoner har fått upp ögonen för att utbilda sig till sommelier.

Vad är en sommelier?

En sommelier, också kallad vinkypare, är en person som har djup kunskap inom dryck. Både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker.

Vad gör en sommelier?

En sommeliers uppgift är att utforma en vinlista utifrån koncept och budget samt rekommendera vin och andra drycker till maten. Sommelieren beställer in vin till restaurangen och utbildar övrig personal i vin- och dryckeskunskap.

Hur blir jag sommelier?

Vill du utveckla ditt vinintresse så är våra dryckesutbildningar något för dig! Här finns allt från en grundläggande vinkurs på kvällstid, till en sommelierutbildning med undervisning en vardag i veckan för dig som redan arbetar i branschen eller har ett flexibelt schema och vill fördjupa dig i dryckens värld. Vi har också en yrkeshögskoleutbildning, Yh-Internationell Sommelier, som passar för dig som vill in i branschen. Välj vinutbildning utifrån intresse och förkunskaper.

WSET-certifierad vinkurs och sommelierutbildning

Restaurangakademien har fem utbildningar som certifierar dig enligt Londonbaserade WSET (Wine and Spirits Education Trust). Certifieringen är global, det vill säga erkänd över hela världen.

Vinkurs – Lär dig grunderna inom vin

En grundläggande kvällskurs som innefattar grunderna inom vin och WSET Level 1. Denna vinkurs hålls under fem föreläsningstillfällen och du får lära dig om de mest kända druvorna och vinländerna. Utbildningen avslutas med en frivillig examination.

Sommelierutbildning steg 1

En basutbildning inom vin och dryck. Detta är en vinutbildning som pågår en dag i veckan under 13 veckor. Perfekt för dig som vill kunna kombinera arbete och utbildning. Omfattar WSET Level 2.

Sommelierutbildning steg 2

Påbyggnadskursen som ger dig titeln Diplomerad Sommelier. Denna vinutbildning pågår en dag i veckan under 15 veckor. Passar bra för dig som vill kunna kombinera ditt arbete med utbildning. Omfattar WSET Level 3.

YH-Internationell Sommelier

En vinutbildning som kan ta dig över hela världen med den internationella certifieringen WSET. Vid avklarade studier blir du Diplomerad Sommelier. Denna utbildning är ett läsårs heltidsstudier, varav 16 veckor praktik. Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

WSET Level 4 Diploma

En krävande men högt rankad internationell vinutbildning för den verkligt ambitiöse. Här går vi in på djupet inom allt från vinodling och vinmakning till business. Studierna pågår under två akademiska år och är den högsta utbildningen inom WSET.

Master Classes

Vi erbjuder även fördjupningskurser på avancerad nivå. Här ges möjlighet att enbart fokusera på en region eller en druva under en till tre dagar. Under så många föreläsningstimmar öppnas det upp för en rejäl djupdykning och mycket provning som resulterar i djupare kunskap och större förståelse efter avslutad Master Class.