Frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna. Hittar du inte svaret på just din fråga? Maila gärna till [email protected]

Om Restaurangakademien

Vad är Restaurangakademien?

SVAR: Restaurangakademien är en gastronomisk mötes- och utbildningsplats för restaurangbranschen. Vi står för kunskap om Mat, Dryck, Service och Ledarskap och vår ambition är att genom de bästa utbildningarna förse branschen med hög kompetens. Här pågår också tävlingar, uttagningar, gästspel, matfotograferingar, helgkurser för matintresserade privatpersoner, skräddarsydda företagsevents och mycket mer.

Varför ska jag utbilda mig hos er?

SVAR: Restaurangakademien är knutpunkten för den svenska restaurangbranschen. Hos oss föreläsar nationella och internationella branschprofiler med gedigen kompetens och erfarenhet. Utöver de teoretiska arbetet, tillhandahåller vi även en hel del praktiska moment. När du avslutat din utbildning får du med dig många kontakter för framtiden. Flertal av våra tidigare studenter är idag stora namn med åtskilliga utmärkelser i Sverige och utomlands. 

Hur hittar jag till Restaurangakademien?

SVAR: Om du reser kommunalt inom Stockholm tar du tunnelbanans gröna linje mot Hagsätra eller Högdalen. Stig av vid station Globen och välj utgång Stockholm Globe Arenas. Om du tittar åt höger när du står i rulltrappan ser du vår tegelfasad och logga. Gå till höger när du kommer upp från tunnelbanan och ta trappan ner mot bilvägen. Gå sedan över gatan. När du är inne i Slakthusområdet hittar du oss bakom Palmfelt Center. Klicka här för att komma till kartor.

Våra Sommelierutbildningar

Vad är skillnaden mellan en Sommelierutbildning och en Vinkurs?

SVAR: Skillnaden mellan sommelierutbildning och en vinkurs är omfattningen på utbildningen. En vinkurs är kortare och kan vara allt från en heldag till flera tillfällen. Våra sommelierutbildningar är längre och innehåller fler och fördjupande föreläsningar. Läser du Sommelier Steg 1 går du hos oss en heldag i veckan i totalt 13 veckor. Läser du Sommelier Steg 2 går du hos oss en heldag i veckan i totalt 15 veckor.

Hur är Sommelierutbildningen upplagd?

SVAR: Utbildningen är upplagd med föreläsningar en dag i veckan på Restaurangakademien under två terminer. Steg 1 omfattar 13 veckor och Steg 2 15 veckor. Steg 1 är en grundläggande dryckesutbildning och Steg 2 är en dryckesfördjupning. För att bli diplomerad sommelier krävs Steg 2.

Vem kan gå er sommelierbildning?

SVAR: Restaurangakademiens vinutbildning är till för dig som har ett vinintresse och som vill lära dig mer om vin. För att gå våra dryckes- eller vinkurser behöver du inte ha gått någon tidigare vinutbildning. Du behöver inte heller ha någon vidare vinkunskap eller erfarenheter från arbetslivet.

Vilka förkunskaper krävs?

SVAR: För Steg 1 krävs inga förkunskaper. Utbildningen kräver dock att man läser utanför de lärarledda föreläsningarna.

Kan jag hoppa över Steg 1 och endast läsa Steg 2?

SVAR: Om du känner att du har tillräckligt med kunskaper för att hoppa över Steg 1 får du gärna kontakta oss för att göra ett diagnostiskt prov. Visar provet på att du ligger på rätt nivå går det bra att gå direkt till Steg 2.

Behöver jag gå alla dryckeskurser i er sommelierutbildning?

SVAR: Självklart inte. Du bestämmer själv vilka kurser du vill gå och väljer på egen hand utifrån ditt vinintresse. Om du är intresserad av att lära dig grunderna inom vin finns det en bra introducerande vinkurs för det, precis som det finns kurser för dig som är intresserad av hur man kan kombinera mat och vin.

Hur går Sommelierutbildningens examen till?

SVAR: I Steg 1 är det ett engelskt teoriprov från WSET IC (Intermediate Cerificate) som kompletteras med dryckesidentifikation. Steg 2 utgörs av WSET AC (Advanced Certificate) bestående av teoriprov och dryckesidentifikation. Steg 2 kompletteras även med Restaurangakademiens teoriprov och diplomprov.

Vad är WSET?

SVAR: Wine and Spirits Education Trust (WSET) är en engelsk dryckesutbildning vars kursmaterial och examinationer Restaurangakademien tillämpar. Då vi använder WSET får du som student en internationellt gångbar sommelierutbildning och lär in den engelska vokabulären redan från början.

Vad händer om jag inte klarar av provet?

SVAR: Det är möjligt att skriva om provet mot en kostnad. Att göra om IC-provet kostar 1 500 kr ex moms och AC kostar 2 200 kr ex moms. Restaurangakademiens egna prov kostar 400 kr ex moms.

Vad har en Sommelier i lön?

SVAR: Medellönen för en sommelier ligger på 26 500 kronor. Lönen kan komma att påverkas av flera olika faktorer, så som erfarenhet, ålder och vart i landet du jobbar.

Är Sommelierutbildningen på svenska eller engelska?

SVAR: Samtliga föreläsningar och material är på svenska. Proven från WSET är på engelska.

Vilken nivå på engelskakunskaper krävs?

SVAR: WSET:s kurslitteratur och prov är på engelska och förutsätter att du kan behärska engelska på grundnivå.

Har ni kurser på engelska?

SVAR: Nej, med undantag för vissa föreläsningar på WSET Level 4 Diploma.

Kurser, utbildningar och avbokningsregler

Är jag inbokad på min kurs?

SVAR: Om du har mottagit en bekräftelse är du inbokad på din kurs. Om du inte mottagit någon bekräftelse dubbelkolla din skräppost!

Hur avbokar jag min kurs/ utbildning?

SVAR: Avgiften för kursen och/eller utbildningen betalas med kort eller faktureras. Betalar du med kort dras detta i anslutning till anmälan. Betalar du med faktura kommer beloppet faktureras ca 21 dagar innan kursstart. Avbokning kan göras upp till 21 dagar före kursstart utan avgift. Avbokning 21 till 14 dagar före kursstart debiteras med 50% av den totala kursavgiften. Avbokning från 13 dagar innan kursstart fram till kursstart debiteras 100% av den totala kursavgiften. Du kan alltid ge din plats till annan deltagare fram till kursstart om du inte själv kan gå. Avbokning med giltigt läkarintyg återbetals till 100%.

Undantag för ovan gäller Sommerlierutbildning Steg 1, Steg 2 och Diploma. För dessa utbildningar kan avbokning göras upp till 30 dagar före utbildningsstart utan avgift. Vid avbokning 30 till 14 dagar före utbildningsstart debiteras med 50% av den totala avgiften. Avbokning från 13 dagar innan startdatum debiteras med 100%. 

Vid bokning av Sommelierutbildningen Steg 1 & 2 (tillsammans) kan avbokning av Steg 2 inte göras efter att man har påbörjat Steg 1, däremot kan man skjuta fram startdatum för Steg 2 med en (1) termin. 

Avbokning görs skriftligen via epost. För att avbokningen ska gälla behöver du få en skriftlig avbokningsbekräftelse.

Vad gör jag om jag får förhinder?

SVAR: Du kan avboka din plats fram till 21 dagar innan kurstart, det går även bra att överlåta din plats till en annan deltagare. Om du överlåter din plats behöver du meddela oss vilken deltagare som kommer i ditt ställe.

Vad behöver jag ha med mig till kurstillfällena?

SVAR: Om du ska gå en matlagningskurs rekommenderar vi dig att ta med dig bekväma kläder och skor. Förkläde får du av oss på plats.Ska du gå en dryckeskurs kan du komma som du är.

Vilka förkunskaper krävs för att gå en matlagningskurs?

SVAR: Det varierar beroende på vilken kurs du väljer att gå. Deltagarna på våra kurser har ofta olika förkunskaper och kursledaren anpassar sig således efter gruppen. Med ett stort intresse kommer du långt!

Övrigt

Kan jag köpa ett presentkort?

SVAR: Vi säljer endast presentkort till ett specifikt kurstillfälle eller utbildning.

Hur länge är mitt presentkort giltigt?

SVAR: Ditt presentkort gäller endast för det specifika kurstillfället eller utbildningen som står angivet på kortet.

Hur hanterar ni allergier?

SVAR: Vi försöker att anpassa oss efter allergier i den mån det går. Vi kan inte ta hänsyn till alla former av allergier och du behöver själv ansvara för att maten du äter inte innehåller din allergi.