YH | Internationell Sommelier & Matsalschef

Påbörja din sommelierkarriär hos oss!

Vår yrkeshögskoleutbildning innefattar studier med verklighetsanknuten restaurangpraktik. Du får lära dig om produktkunskap, service, miljö, ledarskap och ekonomi. I utbildningen sammanlänkas teoretiska moment med värdefull praktik. Vidare ger den dig aktiva förberedelser för yrkesrollen som sommelier samtidigt som du bygger upp ditt kontaktnät. Efter avlagd examen är målet att du ska vara tillräckligt kunnig och inspirerad till för att ta dig an yrkesrollen som sommelier.

Vem kan gå en YH-utbildning?

För att läsa utbildningen uppfyller du behörighetskraven (se nedan). Du vill veta allt om vin, är social och trivs med att möta nya människor. Ditt önskemål är en utbildning som aktivt förbereder för yrkesrollen som sommelier och att de nya kunskaperna sätts på prov redan under studietiden.

Behörighetskrav

Du behöver avlagt en gymnasieexamen alternativt motsvarande t.ex. utländska gymnasiebetyg. Tidigare serveringserfarenheter är meriterande, men inte ett krav.

Dokument att skicka in:

  • Gymnasiebetyg/Gymnasieexamensdokument eller motsvarande (Obs! Inskickade betyg måste vara i originalutförande, skärmdump av onlinepublicerade betyg godkänns ej)
  • CV
  • Eventuella intyg från arbetsgivare/tidigare utbildning

Godkända filformat är Word och Pdf. Vi behöver även ditt personnummer och din nuvarande bostadsadress. Efter att din ansökan behandlats kommer du bli kallad till Restaurangakademien för en intervju och praktisk övning. Därefter får du ditt antagningsbesked.

CSN

När du läser vår YH-utbildning blir du behörig för att ansöka om studiemedel från CSN (förutsatt att du inte redan har nyttjat hela ditt berättigade studiemedel).

Datum: Utbildningen har börjat!
Omfattning:
Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier (200 YH-poäng) uppdelat på två terminer, varav 16 veckor är praktik (LIA)
Föreläsare:
Under utbildningens gång får du ta del av vårt breda nätverk av kunniga föreläsare och välkända experter inom vin och dryck. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Pris: Utbildningen är avgiftsfri samt berättigar till studiemedel. Du kan även ansöka om stipendier
Plats:
Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm

Har du frågor om vår YH-utbildning?
Här besvarar vi vanliga frågor och funderingar.