• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Rökgrillad lammbog med dukkah, grillad gurksallad och yoghurt

10 personer

Grillad lammbog
2 st hela lammbogar på ben
1 msk spiskummin
1 msk sumak
1 msk korianderfrö
1 msk vitlökspulver
1 knippe rosmarin
1 knippe timjan
salt

  1. Lägg timjan och rosmarin i vatten.
  2. Mixa de hela kryddorna i kryddmixer. Salta och krydda lammbogarna med kryddblandningen.
  3. Grilla på direkt värme tills fin färg, Lyft dem sedan till indirekt värme. Lägg de blöta örterna på glöden och stäng locket.
  4. Låt rökas i 10 min. Lyft av grillen och baka färdigt i ugn på 140 grader tills köttet släpper från benen.


Grillad gurka och morotssallad
2 st gurka
1 knippe morötter
1 knippe mynta
2 msk olivolja
1 Citron
3 msk pumpafrön

  1. Ansa och skölj morötterna. Dela gurkan i fyra på längden och skär ut kärnhuset. Blanda grönsakerna med lite olivolja och salt. Grilla gurkan snabbt över het värme. Morötterna kan gå lite till.
  2. Skär ner grönsakerna och blanda med citronjuice, hackad mynta, olivolja och pumpafrön. Smaka av med salt.


Dukkah
1 dl hasselnötter
1/2 dl sötmandel
1/2 dl oskalade sesamfrön
1 tsk malen koriander (el 1 msk hela frön)
1/2 msk spiskummin
1 tsk flingsalt

  1. Sätt en ugn på 140 grader. Lägg upp alla ingredienser utom saltet på en plåt. Rosta nötter och kryddor ca 20 minuter. Mixa ihop och smaka av med salt

Servera med avhängd yoghurt

Till den här rätten dricker du med fördel 2018 Carandelle Sangiovese, Podere San Cristoforo, Toscana, Italien (nr 72514 på Systembolaget).

Alkoholfritt alternativ: Jus Griotte, Alain Milliat, Must gjord på moreller, Frankrike (nr 1913 på Systembolaget).

Augusti, 2020