Ostbollar
Det perfekta drinktilltugget från 80-talet!
ca 70 st ostbollar
Ingredienser
1 l vatten
500 g smör
600 g vetemjöl
16-18 hela ägg
c:a 1 kg hårdost av lätt lagrad typ
Bortsett från osten är detta grundreceptet på en vanlig branddeg eller som den heter på franska – patachoux.
- Lägg smöret i vatten och koka upp. När smöret är smält, rör med kraftig träsked allt vetemjöl ned i den kokande vätskan. Arbeta till en tjock deg som släpper botten på kastrullen. Denna heta deg läggs i en hushållsassistent och två hela ägg åt gången arbetas in. Det brukar gå åt 16-18 hela ägg.
- På smörad plåt spritsas en valnötsstor klick av degen till varje ostboll. Lämna god plats mellan klickarna.
- På toppen av varje klick läggs en ostplatta 35×35 mm ca 3 mm tjock. Bakas i 185-190 graders ugnsvärme tills de är gyllenbruna. Ostbollarna behåller sin charm endast några timmar.
Till den här 80-talsklassikern vill vi ha ett fräscht vin med härlig syra och då dricker vi mer än gärna Philipponnat Royale Réserve brut, Champagne, Frankrike, NV.
(Nr 77363 på systembolaget).
Augusti 2015
