• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Laxtataki med sojamajonnäs, gurka och sparrissallad

10 pers
Laxtataki
Ingredienser
600 g Salmalax
50 g färsk ingefära
1 msk sambal oelek
salt

  1. Salta laxen och halstra snabbt på hällen eller i het panna.
  2. Riv ingefäran fint, blanda med sambal och stryk på stekytan på laxen. Skiva sedan vid servering.

 

Sojamajonnäs
Ingredienser
1 äggula                                                        
2 dl olja                                                   
1/2 tsk dijonsenap                                        
2 tsk vitvinsvinäger 
2 msk soja
3 droppar tabasco                                             
salt                                

  1. Vispa äggulan med vinäger och senap. Tillsätt oljan i mycket små mängder till     
  2. en början, alla ingredienser skall ha samma temperatur. 
  3. Smaka av med soja, salt och tabasco.    

 

Gurk- och sparrissallad
Ingredienser
1 gurka
10 gröna sparrisar
5 vita sparrisar
10 rädisor
1 knippe koriander
1 ask ärtskott
1 lime (skal och juice)
1 tsk fisksås
1 msk sesamolja
rostade sesamfrön

  1. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär gurkan i skivor. Skär bort roten på den gröna och vita sparrisen. Den vita sparrisen måste skalas.
  2. Koka var för sig i saltat vatten. Kyl i isvatten.
  3. Skär i mindre bitar. Dela rädisan i klyftor. Blanda upp alla grönsaker med potatis och blanda i örter.
  4. Blanda limeskal, juice, fisksås och sesamolja.

 

Till den här rätten dricker du med fördel Kuentz-Bas Riesling Collection, Alsace, Frankrike, 2011.
(nr 85388 på Systembolaget)

 

Maj 2015