• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Tartar på sotad havskräfta, rökt gräddfil, gräslök, morot och gurka

10 pers

 

Ingredienser
10 havskräftor
0,5 gulmorot
0,5 rödmorot
3 dl gräddfil
Rökpistol eller ABU rök
Alspån
0,5 knippe gräslök
2 dl rapsolja
1 gurka
Ostronblad
Dill
Forellrom

  1. Skär ett jack med kniven över huvudet på kräftan om den lever. Annars bara drag av stjärten och skala den. Lägg stjärtarna på en plåt och bränn dem snabbt med en gasbrännare och kyl dem sedan. Dela kräftan på längden och hacka den i mindre bitar.
  2. Skala moroten och skiva den tunt på mandolin. Skär sedan skivorna i stavar och hacka dem i fina små bitar. Blanda med kräftköttet och smaka av med salt.
  3. Häll upp gräddfilen i en bunke och täck bunken med plastfilm. Ladda rökpistolen och stoppa in röret i bunken under plasten. Fyll bunken med rök och låt dra. Smaka av med lite salt.
  4. Mixa rapsolja med gräslöken och sila genom finmaskig sil.
  5. Skala och skär gurkan i små kuber. Använd inte kärnhuset. Strimla ostronbladen tunt och plocka dillen i små buketter. Lägg lite tartar i botten på en tallrik. Toppa med en sked rökt gräddfil. Avsluta med forellrom, dill, ostronblad, gurka och gräslöksolja.

 

Till den här rätten dricker ni med fördel Hess Select Chardonnay, Monterey, Kalifornien, USA, 2013 
(nr 75093 på Systembolaget).

 

November 2014