• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Nässelsoppa med pocherat ägg, löjrom och dill

10 pers.

Nässelsoppa
Ingredienser
1 flaska vitt vin
1 l kycklingfond
4 dl grädde
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
100 g spenat (sköljd)
200 g nässlor (sköljd)
2 persiljerötter

  1. Skala och skiva löken och persiljerötterna.
  2. Svetta dem i smör tills de blir mjuka. Slå på vinet och koka till hälften. Tillsätt fonden och koka till hälften igen. Avsluta med grädde.
  3. Lägg spenaten och nässlorna i en mixer och slå på soppan. Mixa helt slät.
  4. Slå soppan tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och lite vinäger.

 

Pocherat ägg
Ingredienser
10 ekologiska ägg
Chardonnay vinäger
200 g löjrom
1 knippe dill
Krutonger

  1. Koka upp rikligt med vatten med lite salt.
  2. Knäck äggen försiktigt i en skål med lika mycket vinäger som vatten (3 dl vatten och 3 dl vinäger) Låt äggen ligga i vinägern ca 8 minuter.
  3. När vattnet kokar tar du en slev och rör kraftigt i vattnet så en virvel uppstår. Häll i äggen med vinägern kvar och stäng av plattan. Låt äggen ligga i ca 5 min.

 

Servera soppan med äggen, löjrom och krutonger samt dill som dekoration.

 

Till den här rätten dricker ni med fördel Sancerre, Les Belles Dames, Loiredalen, 2015. 
(nr 2245 på Systembolaget)

 

April 2014