• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

FRÅGOR? HÄR FÅR DU SVAR!

Här följer frågor och svar på de vanligaste frågorna som vi får här på Restaurangakademien. Om du inte hittar svaret på just din fråga, maila oss gärna på info@restaurangakademien.se.
Telefon 08-788 03 60.

Vanliga Frågor

  • Vad är Restaurangakademien?
    • Restaurangakademien utbildar restaurangbranschen inom Kök, Dryck, Konditori, Service och Ekonomi. Här pågår också tävlingar, uttagningar, gästspel, matfotograferingar och mycket annat. Vi har även företagsevent på kvällarna och helgkurser för dryckesintresserade privatpersoner.
  • Varför ska jag utbilda mig hos er?
    • Restaurangakademien har de bästa föreläsarna för varje ämne med förankring i branschen både nationellt och internationellt. Vi jobbar också vid sidan om teorin mycket praktiskt. Restaurangakademien är en knutpunkt för branschen, du kommer att lämna utbildningen med många nya kontakter för framtiden. Många av våra tidigare studenter är idag stora namn såväl i Sverige som utomlands med åtskilliga utmärkelser. Så här tycker några av våra elever (länk till filmer)
  • Hur hittar jag till Restaurangakademien?
    • Åker du kommunalt inom Stockholm, ta tunnelbanans gröna linje mot Hagsätra. Stig av vid stationen Globen och välj utgång Arenavägen. När du kommit ned för trapporna, ta direkt höger och gå över gatan. Då är du inne på Slakthusområdet och ser vår fasadskylt på den stora beige tegelbyggnaden. Tar du bilen till Slakthusområdet finns parkeringsmöjligheter i P-huset Palmfelt Center. Klicka här för karta.
  • Hur är Sommelierutbildningen upplagd?
    • Utbildningen är en distansutbildning med föreläsning en dag i veckan hos Restaurangakademien under två terminer. Steg I omfattar 13 veckor och Steg II 15 veckor. Steg I är en grundläggande dryckesutbildning medan Steg II är en dryckesfördjupning.
  • Vad krävs för några förkunskaper?
    • För Steg I behövs inga förkunskaper. Utbildningen kräver dock att man läser utanför de lärarledda föreläsningarna.
  • Kan jag hoppa över Steg I och bara gå Steg II?
    • Känner du att du har tillräckliga kunskaper för att hoppa över Steg I, kontakta oss för att få göra ett diagnostiskt prov. Visar provet att du ligger på rätt nivå går det bra att gå direkt på Steg II.
  • Hur går Sommelierutbildningens examen till?
    • I Steg I är det ett engelskt teoriprov från WSET IC (Intermediate Cerificate) som kompletteras med dryckesidentifikation. Steg II består av WSET AC (Advanced Certificate) bestående av teoriprov och dryckesidentifikation. Steg II kompletteras även med Restaurangakademiens teoriprov och diplomprov.
  • Vad händer om jag inte klarar provet?
    • Naturligtvis är det möjligt att göra om provet – dock tar vi då ut en kostnad. Att göra om IC-provet kostar 1 500:- ex moms och AC kostar 2 200:- ex moms. Restaurangakademiens egna prov kostar 400:- ex moms att skriva om.
  • Vad är WSET?
    • Wine and Spirits Education Trust är en engelsk dryckesutbildning vars kursmaterial och examinationer Restaurangakademien använder. Då vi använder WSET får du som student en internationellt gångbar sommelierutbildning och lär in den engelska vokabulären redan från början.
  • Är Sommelierutbildningen på svenska eller engelska – och hur bra behöver jag vara på engelska?
    • Alla föreläsningar är på svenska liksom allt material från föreläsarna. Däremot är WSET:s kurslitteratur och prov på engelska. Du klarar dig med vanlig skolengelska.