• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Studentintervju: Erika Goytizolo, Sommelier Steg 2

april 14, 2020 Posted by

Namn: Erika Goytizolo
Arbetsplats: Öppnar peruanskinspirerad restaurang med maken Per Nordlind i augusti

Hur kommer det sig att du tog steget att utbilda dig till sommelier?  
– Jag är relativt ny inom restaurangbranschen och har försökt förbereda mig genom allt möjligt de senaste tre åren. Kallskänka, gästspel i flera vänners restaurangkök, praktik i London och i Lima, matsalsarbete som både servis, hovmästare och även som restaurangchef. Det som jag alltid fascinerades av och hade stor beundran för var sommelierens roll i restaurangen. Hur otroligt viktig deras kunskap och professionalism är för helhetsupplevelsen med mat och dryck i kombination och inte minst med ekonomin på sista raden. För mig var det oerhört viktigt att ha sommelierkompetensen för att kunna förstärka min framtida verksamhet, stötta och ge förtroende till min personal och för ta hand om mina gäster på bästa möjliga sätt.

Varför valde du Restaurangakademiens sommelierutbildning?
 – Jag har haft turen att känna kollegor och bekanta som har gått utbildningen på Restaurangakademien och det är de som har rekommenderat mig den. Förutom det så var det namnlistan på alla fantastiska föreläsare som leder de olika kursmomenten. Inte bara kunniga och med flerårig erfarenhet i branschen utan också med olika stilar, erfarenheter och styrkor.

Har utbildningen levt upp till dina förväntningar?
 – Absolut, det kan man säga om inte mer. Det är tempo och dynamik under lektionerna, en del praktiska moment blandat med underhållande anekdoter och oändliga små fakta som kompletterar och höjer vårt studiematerial. Våra föreläsare har varit fantastiska att ge liv, energi och inspiration under båda terminerna.

Finns det någon del av utbildningen som du haft extra stor behållning av?
 – Jag skulle säga att alla moment har varit lika givande. Provningsmetodiken till exempel gör mer än bara staplar ens slutsats på ett vin, den utmanar mig att öppna mina sinnen och lita på egen intuition och eget smakminne. Att lära sig hur produktion och processerna går till för vin, öl och destillat var också fascinerande. Det roliga är att det känns som att efter två terminer har man bara skrapat på ytan och resan har bara börjat om man vill fortsätta.

Hur har du fått användning av utbildningen hittills?
– Ännu så länge har jag framför allt börjat kombinera maten som ska finnas på vår kommande restaurang med dryck. Det är roligt att förstå varför och hur man kan höja eller komplettera smakerna. Extra utmanande blir det när vårt matkoncept har mer hetta, syra och umami än andra lättare och vinvänligare matkulturer. Det ser vi inte som en begränsning utan som en chans att gå ifrån ramarna och våga erbjuda trevligare alternativ än vad som är förväntat.

Har du något tips till den som funderar på att utbilda sig till sommelier?
 – Det viktigaste är nog att prioritera tid för egna studier. Det är den kluriga biten att förutom jobb, familj, träning, tvätt och disk så ska man försöka avsätta värdefulla timmar att gå igenom läromaterial före och efter lektionerna. Sen kan man se fram emot en kunskap och ett yrke som aldrig slutar att utvecklas, förändras och utmanas med tiden på alla plan och som får alla involverade. Från producent och vinmakare till sommelier, importör och slutligen som gäst eller slutkonsument.

Något övrigt du vill tillägga?
 – För mig har utbildningen bara bekräftat att det krävs att man ska börja med ödmjukhet, tålamod och respekt. Man kan också uppskatta Wine making som en viktig del av vår världshistoria och som har formats och anpassats, ibland vid  lidande lika mycket som för njutning. Det har varit vittne och sällskap under tider av krig och fred och som delas över alla gränser och för människor samman.  Jag har lärt mig att terroir och klimat är något mer som vinrankorna och människor har i gemensamt om hur det formar oss och ger oss våra egenskaper.  Det tänker jag på mer nu vid varje klunk, så tack Moder jord och tack alla som jobbar och har jobbat med processen 🙂

Restaurangakademiens Sommelierutbildning Steg 1 sträcker sig över 13 tisdagar och Steg 2 över 15 måndagar.
Kommande kursstart Steg 1: 25 augusti, Steg 2: 10 augustiKommentarer