Home » Inspiration » Bar Libertin: En berättelse om passion, samarbete och utbildning
Louice som jobbar på och driver Bar Libertin i Aspudden

Bar Libertin: En berättelse om passion, samarbete och utbildning

Vid ett mysigt torg i pittoreska och trendiga Aspudden i Stockholm hittar man en pärla vid namn Bar Libertin. Denna mat- och vinbar öppnades år 2022 och är inte bara en plats för goda mellanrätter och en imponerande vinlista utan även en plats för sommelierer på väg ut i yrket. 

Vi träffade Louice Nilsson, en av delägarna, och Gustav Hökstrand, sommelier och tidigare kollega på Bar Libertin, för att prata om att driva krog, sommelieryrket och att ha LIA-praktikanter (lärande i arbete) hos sig.

Louice hade alltid drömt om att ha sin egen restaurang. När möjligheten att överta en hörnlokal med stora fönster dök upp, var det som att ödet kallade. Just det där med hörnlokalen var något hon hade sett framför sig när hon började drömma om en egen verksamhet. Bar Libertin öppnades snabbt, bara en månad efter att de fått nycklarna till lokalen. Med en passion för naturliga viner och ärlig mat lagad med omsorg om natur och säsong blev Bar Libertin snabbt ett välkommet tillskott till det lokala restaurangutbudet.

Praktik, en viktig del i att lära sig sommelieryrket

Bakom den välsmakande maten och de väl utvalda dryckerna finns en annan viktig ingrediens: utbildning. Bar Libertin har sedan starten tagit emot LIA-praktikanter från Restaurangakademiens Yrkeshögskoleutbildning Internationell Sommelier och matsalschef.

”Gustav har haft hand om alla LIA-praktikanter vi haft på Bar Libertin,” förklarar hon. ”För oss är praktikanten en del av den riktiga personalstyrkan. Det är så vi utvecklas som personer och sommelierer.”

Att ha en LIA-praktikant är inte bara att ge utan också att få. För Gustav är det en möjlighet att dela med sig av sin kunskap och samtidigt utmanas att förklara sina metoder och beslut. Det är en ömsesidig lärandeprocess som gynnar både handledaren och praktikanten.

Restaurangbranschen, en karriär att satsa på

”Jag ser en förändring bland unga i branschen idag,” delar Louice med en strimma av hopp i rösten. ”Man ser inte längre restaurangbranschen som ett tillfälligt jobb utan som en karriär.”

För Louice är utbildning och stöd till unga talanger i branschen avgörande. Genom att välkomna LIA-praktikanter och stötta utbildningar tror hon att de kan bidra till att höja branschens standard och uppmuntra fler att se restauranglivet som en långsiktig och givande karriärmöjlighet.

Så nästa gång du besöker Bar Libertin och njuter av deras läckra rätter och imponerande vinlista, tänk på den större berättelsen som utspelar sig bakom kulisserna. En berättelse om passion, samarbete och en tro på att investera i nästa generation av kockar, sommelierer och restaurangpersonal. För hos Bar Libertin handlar det inte bara om att äta och dricka gott – det handlar om att skapa och främja en kultur av kunskap och gemenskap som sträcker sig långt bortom det som serveras i glasen eller på tallriken.

Om Louice

Louice Nilsson är utbildad sommelier och har studerat Food & Beverage Management. Innan hon och kollegorna öppnade Bar Libertin var hon VD på Restaurang Häktet. Förutom att äga och driva Bar Libertin är hon medgrundare till Sveriges största festival som är helt dedikerad naturligt vin och cider, som heter Natural Mystics. Årets upplaga av Natural Mystics går av stapeln 1/6.
Natural Mystics Wine Festival | 1 June 2024 | Stockholm

Om Gustav

Gustav Hökstrand är en passionerad sommelier och restauratör som tog sina första steg in i sommelieryrket genom att gå i Restaurangakademiens sommelierutbildning våren 2016. Han berättar att utbildningen gav honom en solid grund och väckte hans intresse för vin. Efter utbildningen fick han möjlighet att utforska olika områden och utveckla sin expertis. Hans före detta kollega Louice säger flera gånger under intervjun att Gustav helt klart är Sveriges bästa sommelier. Nu har Gustav precis lämnat jobbet på Bar Libertin för att satsa på sin nya restaurang. Om det går som han hoppas kommer han kunna öppna för gäster efter sommaren.

Om Bar Libertin

Bar Libertin är en intim mat- och vinbaren belägen i hjärtat av Aspudden, Stockholm. Här handlar det om att skapa en matupplevelse som är genuin och smakrik samtidigt som den är hållbar och säsongsbetonad.
På Bar Libertin är drycken lika viktig som maten. Här läggs stor vikt vid att erbjuda ett noggrant utvalt sortiment av hantverksdrycker och småskaliga viner, en övervägande del naturviner.
Matsalen är både mysig och full av karaktär. Det är högt till tak och de kakelklädda väggarna för tankarna att gå till den gamla mjölkbutiken som huserade i lokalen för länge sedan. Bar Libertin ägs av Louice Nilsson, Lucas Lagergren och Viktor Nyman och drivs av Louice och Lucas.
Adress: Vapengatan 2 i Aspudden

hälla vin från karaff

Yrkeshögskoleutbildningen Internationell Sommelier – Matsalschef

Biljetten in till en spännande och givande karriär inom hotell- och restaurangbranschen.

Genom en kombination av teoretiska studier och praktisk restaurangpraktik förbereder vi våra elever till en roll som sommelier, både nationellt och internationellt.
Under ett års heltidsstudier, uppdelat på två terminer, fördjupar vi oss i ämnen som vin, mat och dryck i kombination, sommelierens roll, råvaror, ledarskap och service. Vår unika utbildning inkluderar också 16 veckors praktik, där våra elever får möjlighet att tillämpa sina kunskaper i en riktig restaurangmiljö. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.