Matlagningens fem grunder

I denna kurs lär du dig om de fem områden inom matlagning som vi anser utgör grundstenarna inom kokkonsten. Kursen är därför uppdelad på fem kvällstillfällen vilket gör att du får möjlighet till att i lugn och ro sätta dig in i varje specifikt område. Varje kurs ges även som en fristående kurs.

Kurstillfälle 1: Grunderna inom sås

  • buljong och fond – basen till många såser
  • grundsåserna och hur du kan variera dem
  • kalla såser, dressingar och emulsionssåser
  • veganska och vegetariska såser
  • viktiga smaksättningar- och möjligheter

Kurstillfälle 2: Grunderna inom kött

  • nöt, gris, lamm och fågel i säsong
  • styckning och detaljer – vilka delar funkar till vad?
  • konsten att binda kött
  • höga och låga temperaturer

Kurstillfälle 3: Grunderna inom fisk

  • filéa platt- och rundfisk
  • skaldjur och ostronöppning
  • rimmning, torrimmning och saltlag
  • steka, koka, ugnsbaka, röka och grava
  • lax – en mångsidig fisk!
  • temperatur och inköp

Kurstillfälle 4: Grunderna inom grönsaker

  • grönsakernas mångsidighet – smak, färg och textur
  • grönsaker i säsong
  • steka, koka, blanchera och rosta
  • variation av grönsaker och smaksättningar

Kurstillfälle 5: Grunderna inom dessert

  • tallriksupplägg
  • tekniker och tillagningsmetoder på konditori
  • mousse, glass, sorbet, sufflé och maränger
  • karamellisering och temperering av choklad


Föreläsare: Magnus Albrektsson
Övrigt: I priset ingår kursmaterial, förkläde, diplom, mat och dryck. Vi har inte möjlighet att anpassa våra kurser efter allergier eller specialkost.