Home » Inspiration » Utforska hållbar matlagning med Elvira Lindqvist: Ny kurs på Restaurangakademien

Utforska hållbar matlagning med Elvira Lindqvist: Ny kurs på Restaurangakademien

Upptäck konsten att skapa läckra och hållbara rätter med Elvira Lindqvist, den kreativa ledaren på restaurang Oxenstiernan i Stockholm. På Restaurangakademien introducerar vi stolt vår senaste kurs, fokuserad på hållbar matlagning med säsongens råvaror i centrum.

Vi satte oss ned med Elvira för att få en inblick i hennes matlagningsfilosofi och vad den kommande kursen har att erbjuda.

Konsistensen på råvaran – ännu viktigare i en växtbaserad rätt

”Vi kommer att dyka djupt in i råvarornas värld”, förklarar Elvira entusiastiskt. ”Vi kommer att utforska konsistensen, vätskehalten och smakspektrumet hos våra gröna ingredienser för att skapa välbalanserade och goda rätter. De råvaror vi jobbar med under kursen är de som finns i säsong just då kursen hålls. Det betyder att vi inte idag vet vad vi exakt kommer att jobba med då säsongen för en viss råvara kan ha skjutits på beroende på vad vi har haft för väder.”

En central del av kursen kommer att fokusera på att arbeta med olika konsistenser för att skapa en komplett matupplevelse. Elvira betonar vikten av att bygga upp rätter där animaliska proteiner inte alltid behöver vara huvudattraktionen. Genom att förstå och utnyttja variationen i konsistens kan man skapa måltider som både tillfredsställer och minimerar miljöpåverkan.

”Vi bryter mönstret genom att börja med det gröna på tallriken och sedan låta rätten utvecklas därifrån”, förklarar Elvira. ”Ibland kan animaliska proteiner komma in som smaksättare, men det är våra grönsaker som har huvudrollen.”

Konkreta verktyg för hållbar matlagning

Under kursens gång kommer du som deltagare att få konkreta verktyg och praktiska tips för att kunna ställa om till en mer hållbar och grön matlagning. Från att identifiera smakkombinationer för växtbaserade råvaror till att behärska konsten att skapa välavvägda och kompletta rätter, kommer du att lämna den här kursen med en djupare förståelse för hållbar matlagningen.

Elvira

Elvira Lindqvist är kreativ ledare på restaurang Oxenstiernan i Stockholm. Restaurangen drivs av Sebastian Schildt och har som mål att förena konst, design, hantverk och smaker. Restaurangen har ett genomgående hållbarhetsfokus i allt från mat till inredning och har en Grön Stjärna i guide Michelin och tre cirklar i 360 eat.
Oxenstiernan

Örter i kryka

Det gröna årets matglädje

Kreativ och klimatsmart matlagningskurs

Under kursen djupdyker vi i säsongens bästa växtbaserade råvaror – direkt från våra lokala bönder och producenter. I kursen lär du dig jobba kreativt med att ta tillvara på hela råvaror och utmanas genom att skapa olika konsistenser, smaker och texturer av samma råvara fast med olika tillagningstekniker.