• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

SOMMELIERUTBILDNING STEG 1

Datum för höstterminen 2022 och vårterminen 2023

Utbildningen för HT 22 har startat och äger rum varje tisdag (med uppehåll för höstlov) till och med den 29 november. Bokningen för VT 23, med kursstart den 31 januari, har öppnat. Säkra din plats redan idag!

Sommelierutbildning i Stockholm med internationell validitet

Restaurangakademiens sommelierutbildning i Stockholm passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå! Du behöver inga förkunskaper, men en nyfikenhet och ett stort engagemang. Under föreläsningarna provar vi mycket vin, vilket är en av grundstenarna för att bli en säker sommelier. Utbildningen kommer att ge dig certifieringen WSET Level 2. Om du vill kan du läsa vår förberedande vinkurs ”Grunderna inom vin” som ger dig certifieringen för WSET Level 1.

Sommelierutbildning – WSET Level 2: Första steget

Steg 1 på Sommelierutbildningen ger dig WSET Level 2 och är det första steget mot att bli en diplomerad sommelier med ett WSET diploma. I utbildningen får du lära dig om de vanligaste druvorna, dryckeshistoria, odling och framställning, mat och vin i kombination, dryckesförsäljning, struktur på dryckeslistor, ekonomi och service.

Om du vill bli diplomerad sommelier behöver du läsa både Steg 1 och Steg 2. Efter godkänd examination av det första steget i vår sommelierutbildning, innehar du WSET Level 2 av den internationella certifieringen WSET (Wine and Spirits Education Trust). WSET Level 3 uppnår du under sommelierutbildningens andra termin.

Se detaljerat upplägg här »

Studentintervju »

Kursomfattning

Det första steget i vår sommelierutbildning ger dig en WSET Level 2-certifiering och omfattar en heldag i veckan under totalt 13 veckor. I vår sommelierutbildning steg 2 WSET Level 3 läser du ytterligare en heldag i veckan under 15 veckor under den efterföljande terminen. Du kan utan problem kombinera utbildning med arbete.

Pris: Steg 1: 33 400 kr exkl. moms (41 750 kr inkl. moms). 10 000 kr rabatt exkl. moms vid bokning av båda stegen samtidigt.

Klicka här om du vill delbetala kursavgiften. Obs! Detta måste göras innan du anmäler dig.

Plats: Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm

Ladda ner schema här »

 

Vanliga frågor om vår sommelierutbildning

Kan jag gå en sommelierutbildning hos er?

Restaurangakademiens sommelierutbildningar passar dig som har ett stort intresse för vin och som vill utforska och ta din vinkunskap vidare till nästa nivå. För att börja på vår sommelierutbildning krävs inga förkunskaper – du kommer långt på din nyfikenhet och ditt engagemang.

Hur lång är en sommelierutbildning?

För att utbilda dig till sommelier hos Restaurangakademien får du gå kurser som varierar i längd. Du som läser steg 1 (denna kurs) har undervisning en heldag/vecka i 13 veckor. Om du vill läsa vidare och gå vår kurs för WSET Level 3 (steg 2), har du undervisningen under en heldag/vecka under en 15-veckorsperiod.

Är er sommelier-utbildning CSN-berättigad?

Vår sommelierutbildning är idag inte CSN-berättigad. Vår YH-utbildning ”YH – internationell sommelier” är dock avgiftsfri och berättigar till studiemedel samt leder till 200 YH-poäng.

Vad är skillnaden mellan en sommelierutbildning och en vinkurs?

Skillnaden på en vinkurs och en sommelierutbildning, är att en kurserna är kortare och under färre tillfällen, medan en full utbildning pågår under en heldag per vecka under flera veckor. Utbildningarna har också ett mer fördjupande innehåll än kurserna.

Vad är och vad gör en sommelier?

En sommelier är en expert på dryck med en betoning på vin. Sommelieren ska kunna behärska allt från vin, konjak och kaffe till vatten. En sommeliers roll är varierad; personen ska vara ansvarig för varuinköp, sätta upp vinlistor och hitta lämpliga alternativ av dryck för kund.

Hur ser lönenivån ut?

Snittlönen ligger på drygt 25 000 kronor och påverkas av flera olika faktorer. Läs vår artikel om sommelier & lön samt vad du kan göra för att påverka din lön.

För mer information om utbildningen vänligen kontakta vår utbildningschef Morgan Kjellström.

Anmäl dig här!