Nu lanserar vi vårt första steg i sommelierutbildningen som en intensivkurs på dagtid under en hel vecka.
Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2. Läs mer om WSET
Kursen kan läsas fristående eller som första steget i utbildningen Diplomerad Sommelier.
Kursen omfattar
- Provningsmetodik och sensorik. Hur man smakar och beskriver vin med hjälp av WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT).
- Hur miljöfaktorer, druvodling, vinframställning och mognad påverkar stilen och kvaliteten på viner.
- Hur druvsorter och vinframställningsprocesser påverkar stilar av vin, Mousserande viner och starkviner.
- EU-lagstiftning för vin.
Grundläggande märkning och termer som används för att ange ursprung, stil och kvalitet. - Dryckeshistoria.
- Grundbegrepp och processer för lagring samt servering av vin.
- Introduktion till mat och vin i kombination.
- Provningar av viner under handledning.
Efter avslutad kurs kommer du att vara en mer säker vinprovare som kan beskriva och jämföra stilarna hos viner som produceras av internationellt och regionalt viktiga druvsorter. Du kommer att veta hur man tolkar vinetiketter från de viktigaste vinproducerande regionerna i världen och hur man lagrar, serverar, smakar och kombinerar viner för att få ut det bästa av valt vin.
Pinot Noir
Zinfandel, Primitivo
Riesling
Chenin Blanc, Sémillon och Furmint
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Gewurztraminer, Viogner och Albariño
Merlot
Cabernet Sauvignon
Syrah, Shiraz
Gamay
Grenache, Garnacha
Tempranillo
Carmenère, Malbec och Pinotage
Cortese, Garganega och Fiano
Nebbiolo, Barbera och Corvina
Sangiovese, Montepulciano
30 jun 09:00-16:00
Introduktion till WSET
Systematic Approach to tasting
Grunderna till mat och vin i kombination
Introduktion till vinlagstiftning,
Vitikultur
Syrah/Shiraz
Sauvignon Blanc
1 jul 09:00-16:00
Vinifikation
Chardonnay
Zinfandel
Pinot Noir, Gamay, Pinot Noir, Pinotage
2 jul 09:00-16:00
Merlot och Cabernet
Carménère och Malbec
Riesling, Chenin Blanc, Semillon, Furmint
3 jul 09:00-16:00
Grenache,Tempranillo
Nebbiolo, Sangiovese
Barbera, Montepulciano
Pinot Gris, Gewurztraminer
Viognier, Albariño
Cortese, Graganega
Verdicchio, Fiano
4 jul 09:00-16:00
Mousserande vin
Sherry
Prädikat-systemet
Söta viner
Port och söt Sherry
Examination
Den 20/8 kommer du skriva provet för WSET Level 2. Då kommer du ha haft tid att plugga på egen hand och fördjupa de kunskaper du har fått under intensivkursen.
Examinationen är på engelska och består av flervalsfrågor.
Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier. Efter att ha läst den här kursen kan du, om du vill, fortsätta att läsa kommande steg hos Restaurangakademien.
Om utbildningen
Datum: vecka 27, 30/6-4/7 2025
Tid: kl. 09:00-16:00
Examination: WSET Level 2 vid godkänt prov. För att få Restaurangakademiens Sommelierdiplomering krävs godkänt betyg på hela Sommelierutbildningen
Förkunskaper: Inga
Ingår i priset: Lunch, fika, kursmaterial, all dryck, examination
Bli Sommelier hos Restaurangakademien

Sommelier B – Svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl
Den här kursen ger en fördjupning inom dryck och kan bokas separat eller som en del av vår Sommelierutbildning. Med fokus på svenska viner, naturvin, alkoholfritt, destillat och öl ger kursen dig både teori och praktiska insikter i de senaste trenderna och traditionerna.

Sommelier C – Vinvärldens länder och regioner. WSET Level 3
Denna kurs ger dig en djupgående förståelse för vinproduktionens nyckelfaktorer och de mest betydelsefulla vinerna i världen. Du får analysera stilla, mousserande och starkviner genom analytisk blindprovning och handledda provningar. Efter kursen kommer du kunna identifiera och beskriva viners egenskaper, förstå hur olika faktorer påverkar stil, kvalitet och pris samt ge professionella råd om vinval.

Sommelier D – Hantverk, mat och dryck i kombination
Denna kurs förfinar ditt sommelierhantverk med fokus på dekantering, service och värdskap samt ekonomisk förståelse för dryckeslistan. Du utvecklar även färdigheter i mat- och dryckeskombinationer genom avancerade övningar.

Diplomerad sommelier A-D
I 40 år har Restaurangakademien utbildat svenska sommelierer, och lagom till vårt jubileum har vi omformat vår utbildning i nära samarbete med branschen och branschexperter. Genom att lyfta fram dagens trender och önskemål från branschen och tidigare studenter erbjuder vi en modern och relevant sommelierutbildning.
Utbildningen är för alla – oavsett om du redan arbetar i restaurangbranschen eller vill byta karriär.