Home » Inspiration » Low Intervention Wine – Lekfullt och ärligt
Plato sommelier på savant bar i Stockholm

Low Intervention Wine – Lekfullt och ärligt

Naturviner och low intervention wine har varit ett samtalsämne i Sverige under många år. Ändå kvarstår känslan hos många att det är något mystiskt, lite udda och svårgreppat. För att få en djupare inblick i vad som idag kallas för low intervention wine satte vi oss och pratade med Plato, som är sommelier på Savant Bar i Stockholm.

Med bakgrund från Restaurangakademiens sommelierutbildning

Plato, som nyligen utexaminerades från Restaurangakademiens sommelierutbildning och nu verkar på Savant Bar, blev snabbt intresserad av naturviner, både under utbildningen men speciellt under sin praktikperiod på Savant Bar. Han berättar entusiastiskt: ”Att arbeta med naturviner gör att man kommer väldigt nära vinet. Genom att odlingen sker på mindre skala får man en personlig kontakt med odlaren och en nära relation till produkten.”

Low intervention wine, ett perfekt sätt att prata om vin

För Plato och många andra entusiaster handlar det inte bara om vinet i sig, utan om berättelsen, communityt och rörelsen bakom det. Det handlar om att skapa en känsla av samhörighet och gemenskap. ”Det är ett lättsamt sätt att närma sig vin. Det behöver inte vara så pretentiöst,” tillägger han.

På Savant Bar tillämpas en prismodell som underlättar för gästerna att utforska olika viner och hitta sina egna favoriter. För Plato innebär detta att alltid vara på alerten. ”När man arbetar med dessa produkter måste man vara medveten om att de ständigt förändras. En sändning kanske inte är helt ’färdig’ när man öppnar den första flaskan, men kan bli perfekt efter några månader,” förklarar han. ”Det är också viktigt att smaka på allt och att vara öppen för gästernas åsikter och preferenser.”

Vad krävs för att arbeta med low intervention wine?

För den som vill arbeta som sommelier med low intervention wine eller naturviner krävs ett genuint intresse. Man behöver inte inneha all kunskap själv, utan ett nära samarbete med producenter och importörer kan vara till stor hjälp på vägen.

Low intervention wine präglas av att inget lagts till eller tagits bort. Det är en äkta produkt, helt i linje med naturens intentioner.

Ingen trend och inget nytt

Sammanfattningsvis är low intervention wine inte en trend utan en rörelse som fortsätter att växa. Med sin tillgänglighet och lekfullhet har naturviner kommit för att stanna och erbjuda både sommelierer och gäster en unik och spännande vinupplevelse.

Fakta Savant Bar
Savant Bar är en avslappnad vinbar mitt i Stockholm. Deras inriktning på naturviner har gjort att de lockar både stammisar och nyfikna besökare från när och fjärran. Du hittar baren på Tegnergatan 4.

Fakta low intervention wine

”Low intervention wine” handlar i grunden om att minimera människans påverkan på vinet. Det är vin gjort på druvor utan något tillagt eller borttaget. Odlare av Low intervention wine tar avstamp i ekologisk eller biodynamisk odling sen går de antingen längre eller gör mindre.

Vill du veta mer om Low Intervention Wine?I april börjar en fyra dagar lång kurs hos oss på Restaurangakademien som ger dig en riktigt bra fördjupning inom området