Kursen är en del i Restaurangakademiens Diplomerade Sommelierutbildning. Den kan läsas som fristående kurs eller i utbildningen. För bästa pris, boka hela utbildningen.
Den här kursen kommer fördjupa din kunskap om dryck – vi utgår från vinvärldens länder och regioner. I denna kurs ingår WSET Level 3.
Kursen omfattar
- De viktigaste faktorerna i vinproduktionen: läge, druvodling, vinframställning, mognad och buteljering.
- Stilla viner i världen
- Mousserande viner i världen och champagne
- Världens starkviner
- Analytisk blindprovning enligt svensk metodik.
- Provningar av viner med handledning
Efter avklarad kurs kommer du kunna smaka, prova och med säkerhet beskriva egenskaperna hos de viktigaste vinerna i världen och ge information om de viktigaste faktorerna som påverkar stil, kvalitet och pris. Du kommer ha en djup kunskap och förståelse för vinvärldens länder och regioner. Du kommer att vara i en utmärkt position för att ge råd och rekommendationer om vin. Du kommer att kunna hantera gästernas önskemål och behov på ett kompetent sätt och göra välgrundade val av viner i olika situationer.
Alsace
Bordeaux
Bourgogne, Beaujolais
Jura
Loire
Rhône
Sydfrankrike
Grekland
Italien
Spanien
Portugal
Ungern
Tyskland, Österrike
Sydamerika
USA och Kanada
Sydafrika
Australien och Nya Zeeland
Champagne
Mousserande vin i världen
Sherry
Port
Muscat
19 aug 09:00-16:00
Introduktion
Provningsmetodik WSET Level 3
Vitikultur och Vinifikation fördjupning
26 aug 09:00-16:00
Vitikultur och vinifikation fördjupning
Australien och Nya Zeeland
02 sep 09:00-16:00
Bordeaux och Rhone
Rhône och södra Frankrike
09 sep 09:00-16:00
Bourgogne
Beaujolais och Jura
16 sep 09:00-16:00
Loire och Alsace
Mousserande Champagne
23 sep 09:00-16:00
Tyskland, Österrike
Ungern, Grekland
28 sep 13:00-16:00
Söndagsskola
30 sep 09:00-16:00
Spanien och Portugal
07 okt 09:00-16:00
Italien
14 okt 09:00-16:00
”Utvecklad Sommeliermetodik”
Starkvin
21 okt 09:00-16:00
USA och Kanada
04 nov 09:00-16:00
Sydafrika
Sydamerika
11 nov 08:45-12:15
WSET level 3 theory and tasting, examination
Vi förbehåller oss rätten att justera schemat
Om utbildningen
Kursstart: 19/8 2025, 11 dagar
Tid: kl. 09:00-16:00 alla dagar
Examination: WSET Level 3 Theory and Tasting, Restaurangakademiens Sommelierprov och tasting. För att få Restaurangakademiens Sommelierdiplomering krävs godkänt betyg på hela Sommelierutbildningen
Förkunskaper: Sommelier A eller WSET level 2
Ingår i priset: Lunch, fika, kursmaterial, all dryck, examination
Läs till Sommelier!

Diplomerad Sommelierutbildning
Restaurangakademien, Sveriges mest etablerade utbildningsplats för sommelierer, firar 40 år 2025 och lanserar i och med det en uppdaterad sommelierutbildning som integrerar WSET Level 2 och 3. Den nya utbildningen, framtagen tillsammans med branschen, består av fyra fristående kurser, vilket ger studenterna flexibiliteten att anpassa sin utbildning efter egen takt och tid.
Att köpa hela utbildningen, dvs samtliga 4 kurser, vid ett och samma tillfälle ger ett mycket förmånligt pris.

Sommelier A – Vinvärldens druvor, WSET Level 2
Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier. Du kan välja att läsa kursen fristående eller som en del i Sommelierutbildningen.
Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.