Kursen är en del i Restaurangakademiens Diplomerade Sommelierutbildning. Den kan läsas som fristående kurs eller i utbildningen. För bästa pris, boka hela utbildningen.
NYHET!
Vi har lyssnat på önskemålen och till våren lanserar vi WSET Level 3 som söndagskurs som ett komplement till kursen som går på vardagar. För dig som vill fördjupa dina vinkunskaper men inte kan gå på vardagar finns nu chansen att läsa Sommelier C – Vinvärldens länder och regioner under elva söndagar med start 25 januari 2026. Vill du gå denna kurs på söndagar? Scrolla ner till bokning och välj alternativet Söndag – Sommelier C Vinvärldens länder och regioner
Den här kursen kommer fördjupa din kunskap om dryck – vi utgår från vinvärldens länder och regioner. I denna kurs ingår WSET Level 3.
Kursen omfattar
- De viktigaste faktorerna i vinproduktionen: läge, druvodling, vinframställning, mognad och buteljering.
- Stilla viner i världen
- Mousserande viner i världen och champagne
- Världens starkviner
- Analytisk provningsmetod
- Provningar av viner med handledning
Efter avklarad kurs kommer du kunna smaka, prova och med säkerhet beskriva egenskaperna hos de viktigaste vinerna i världen och ge information om de viktigaste faktorerna som påverkar stil, kvalitet och pris. Du kommer ha en djup kunskap och förståelse för vinvärldens länder och regioner. Du kommer att vara i en utmärkt position för att ge råd och rekommendationer om vin. Du kommer att kunna hantera gästernas önskemål och behov på ett kompetent sätt och göra välgrundade val av viner i olika situationer.
Alsace
Bordeaux
Bourgogne, Beaujolais
Jura
Loire
Rhône
Sydfrankrike
Grekland
Italien
Spanien
Portugal
Ungern
Tyskland, Österrike
Sydamerika
USA och Kanada
Sydafrika
Australien och Nya Zeeland
Champagne
Mousserande vin i världen
Sherry
Port
Muscat
Om utbildningen
Kursstart:
Vardagskursen går på tisdagar med start 13/1 2026, 11 dagar (+ prov)
Kursdagar: 13/1, 20/1, 27/1, 3/2, 10/2, 17/2, 3/3, 10/3, 17/3, 24/3, 14/4, 21/4
Söndagskursen startar 25/1 och är även den 11 dagar (+ prov)
Kursdagar:25/1, 1/2, 22/2, 8/3, 15/3, 22/3, 29/3, 19/4, 26/4, 3/5, 10/5, 24/5
Tid: kl. 09:00-16:00 alla dagar
Examination: WSET Level 3 Theory and Tasting (på engelska), Restaurangakademiens Sommelierprov och tasting. För att få Restaurangakademiens Sommelierdiplomering krävs godkänt betyg på hela Sommelierutbildningen
Förkunskaper: Sommelier A eller WSET level 2. Examination och litteratur på engelska, övrig undervisning sker på svenska.
Ingår i priset: Lunch, fika, kursmaterial, all dryck, examination
19 aug 09:00-16:00
Introduktion
Provningsmetodik WSET Level 3
Vitikultur fördjupning
26 aug 09:00-16:00
Vinifikation fördjupning
Australien och Nya Zeeland
02 sep 09:00-16:00
Bordeaux och Ungern
09 sep 09:00-16:00
Bourgogne
Beaujolais och Jura
16 sep 09:00-16:00
Tyskland, Österrike och Alsace
23 sep 09:00-16:00
Loire, Rhône
Utvecklad sommeliermetodik
30 sep 09:00-16:00
Spanien och Portugal
07 okt 09:00-16:00
Italien
12 okt 13:00-16:00
Söndagsskola
14 okt 09:00-16:00
Mousserande vin, Champagne
Starkvin
21 okt 09:00-16:00
USA och Kanada
Grekland
04 nov 09:00-16:00
Sydamerika
Sydafrika
11 nov 08:45-12:15
WSET level 3 theory and tasting, examination
24 nov 09:00-12:40
Restaurangakademiens prov för dig som går hela utbildningen
Vi förbehåller oss rätten att justera schemat
Boka tidigt-erbjudande!
Boka Sommelier C innan 10 december och få ett 6-pack vinglas från Riedel på köpet. Uppge koden RIEDEL när du bokar.
Läs till Sommelier!

Diplomerad Sommelierutbildning
Restaurangakademien, Sveriges mest etablerade utbildningsplats för sommelierer, firar 40 år 2025 och lanserar i och med det en uppdaterad sommelierutbildning som integrerar WSET Level 2 och 3. Den nya utbildningen, framtagen tillsammans med branschen, består av fyra fristående kurser, vilket ger studenterna flexibiliteten att anpassa sin utbildning efter egen takt och tid.
Att köpa hela utbildningen, dvs samtliga 4 kurser, vid ett och samma tillfälle ger ett mycket förmånligt pris.

Sommelier A – Vinvärldens druvor, WSET Level 2
Det här är Sommelierutbildningens första steg mot att bli diplomerad sommelier. Du kan välja att läsa kursen fristående eller som en del i Sommelierutbildningen.
Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.