• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

FRÅGOR? HÄR FÅR DU SVAR!

Här följer frågor och svar på de vanligaste frågorna som vi får här på Restaurangakademien. Om du inte hittar svaret på just din fråga, maila oss gärna på info@restaurangakademien.se.
Telefon 08-128 60 360. Kontaktuppgifter till alla medarbetare hittar du här.

Vanliga frågor

  • Vad är Restaurangakademien?
    • Restaurangakademien utbildar restaurangbranschen inom Kök, Dryck, Konditori, Service och Ekonomi. Här pågår också tävlingar, uttagningar, gästspel, matfotograferingar och mycket annat. Vi har även företagsevent på kvällarna och helgkurser för dryckesintresserade privatpersoner.
  • Varför ska jag utbilda mig hos er?
    • Restaurangakademien har de bästa föreläsarna för varje ämne med förankring i branschen både nationellt och internationellt. Vi jobbar också vid sidan om teorin mycket praktiskt. Restaurangakademien är en knutpunkt för branschen, du kommer att lämna utbildningen med många nya kontakter för framtiden. Många av våra tidigare studenter är idag stora namn såväl i Sverige som utomlands med åtskilliga utmärkelser. Så här tycker några av våra elever.
  • Hur hittar jag till Restaurangakademien?
    • Åker du kommunalt inom Stockholm, ta tunnelbanans gröna linje mot Hagsätra eller Högdalen. Stig av vid stationen Globen och välj utgång Stockholm Globe Arenas. Tittar du åt höger när du står i rulltrappan ser du vår fasad och logga. Gå höger när du kommer upp från tunnelbanan och ta trappan ner till bilvägen. Gå sen över gatan. Då är du inne i Slakthusområdet och hittar oss bakom Palmfelt Center. Tar du bilen till Slakthusområdet finns parkeringsmöjligheter i P-huset Palmfelt Center. Klicka här för karta.
  • Hur är Sommelierutbildningen upplagd?
    • Utbildningen är upplagd med föreläsningar en dag i veckan på Restaurangakademien under två terminer. Steg I omfattar 13 veckor och Steg II 15 veckor. Steg I är en grundläggande dryckesutbildning medan Steg II är en dryckesfördjupning. För att bli diplomerad sommelier krävs att du läser Steg II.
  • Vad krävs för några förkunskaper?
    • För Steg I behövs inga förkunskaper. Utbildningen kräver dock att man läser utanför de lärarledda föreläsningarna.
  • Kan jag hoppa över Steg I och bara gå Steg II?
    • Känner du att du har tillräckliga kunskaper för att hoppa över Steg I, kontakta oss för att få göra ett diagnostiskt prov. Visar provet att du ligger på rätt nivå går det bra att gå direkt på Steg II.
  • Hur går Sommelierutbildningens examen till?
    • I Steg I är det ett engelskt teoriprov från WSET IC (Intermediate Cerificate) som kompletteras med dryckesidentifikation. Steg II består av WSET AC (Advanced Certificate) bestående av teoriprov och dryckesidentifikation. Steg II kompletteras även med Restaurangakademiens teoriprov och diplomprov.
  • Vad händer om jag inte klarar provet?
    • Naturligtvis är det möjligt att göra om provet – dock tar vi då ut en kostnad. Att göra om IC-provet kostar 1 500:- ex moms och AC kostar 2 200:- ex moms. Restaurangakademiens egna prov kostar 400:- ex moms att skriva om.
  • Vad är WSET?
    • Wine and Spirits Education Trust är en engelsk dryckesutbildning vars kursmaterial och examinationer Restaurangakademien använder. Då vi använder WSET får du som student en internationellt gångbar sommelierutbildning och lär in den engelska vokabulären redan från början.
  • Är Sommelierutbildningen på svenska eller engelska – och hur bra behöver jag vara på engelska?
    • Alla föreläsningar är på svenska liksom allt material från föreläsarna. Däremot är WSET:s kurslitteratur och prov på engelska. Du klarar dig med vanlig skolengelska.
  • Har ni kurser på engelska?
    • Alla kurser sker på svenska, så även våra föreläsningar och presentationer. Kurslitteratur för WSET är på engelska. Vissa föreläsningar på WSET Level 4 Diploma kan vara på engelska.
  • Är jag inbokad på min kurs?
    • Om du har mottagit en bekräftelse så är du inbokad.
  • Avbokning konsumentkurs?
    • Avbokning kan göras upp till 30 dagar före kursstart utan avgift.
      Du kan dock begära bytesrätt fram till 14 dagar innan kursdatum, i mån av plats, på annan kurs, och delta vid något annat tillfälle inom ett år, till motsvarande värde, eller ge din plats till annan deltagare.
      Byte eller avbokning skall meddelas skriftligen via epost till: info@restaurangakademien.se
      För att avbokningen ska gälla behöver du få en skriftlig avbokningsbekräftelse.
  • Om jag får förhinder?
    • Du kan omboka din plats fram till 14 dagar innan, det går också att överlåta sin plats till en annan deltagare. Du behöver då meddela oss vem som kommer i ditt ställe.
      Vid sjukdom kan du överlåta din plats till en annan deltagare. Du behöver då meddela oss vem som kommer i ditt ställe.
  • Behöver jag ha med mig nåt till kurstillfället?
    • Du behöver endast tänka på att ha på dig bekväma kläder och skor. Förkläde får du på plats.
  • Förkunskaper för konsumentkurserna?
    • Inga förkunskaper krävs, med ett stort intresse kommer du långt.
      Deltagarna på våra kurser har varierande förkunskaper och kursledaren anpassar sig efter gruppen.
      Var aktiv på kursen och ställ många frågor och gå gärna runt och titta på de övriga deltagarna för att få ut så mycket som möjligt av kursen.
  • Presentkort?
    • Våra presentkort är giltiga ett år, då behöver du ha bokat en plats innan kortet förfaller, du behöver alltså inte ha gått kursen innan detta datum.
      Vi återbetalar inga presentkort.
  • Allergier?
    • Vi försöker att anpassa detta i den mån det går, dock kan vi inte ta hänsyn till allt.
      Du behöver själv se till så att maten du äter inte innehåller något du inte tål.