Restaurangakademien
Kunskap är en investering för livet!
Det är alltid rätt tid att ta tag i dina drömmar och utveckla dina kunskaper. Vi på Restaurangakademien erbjuder ett brett utbud av utbildningar och kurser som inspirerar och utmanar – oavsett om du vill stärka dina köksfärdigheter eller dyka djupare i vinets värld.

Undersökning
Vill du vara med och påverka hur unga får stöd i restaurangbranschen?
Vi gör just nu en nationell undersökning om ungas syn på restaurangbranschen med särskilt fokus på vikten av förebilder och mentorer. Målet är att samla ungas röster och behov, och lyfta dem i en rapport som lanseras hösten 2025.
Undersökningen riktar sig till dig mellan 15–30 år, oavsett om du jobbar i branschen idag, är på väg in, eller har slutat.
Undersökningen tar ca 2-3 minuter att svara på. Som tack för hjälpen är du med i en utlottning av en heldagskurs på Restaurangakademien.


Boka tidigt-erbjudande
5000:- rabatt på Sommelierutbildningen A-D
Ta din karriär till nästa nivå!
I 40 år har Restaurangakademien utbildat Sveriges främsta sommelierer. Nu är det din tur. Vår moderna sommelierutbildning är framtagen i samarbete med branschen och anpassad för att passa dig som redan jobbar. Kombinera utbildningen med arbete och få en WSET-certifiering som stärker din kompetens och öppnar nya möjligheter i branschen. Är det dags att investera i din framtid?
Utbildningen går under ett helt år, en dag i veckan.
Just nu får du 5000:- rabatt om du bokar hela Sommelierutbildningen senast den 31/7 2025.
Uppge koden SOM25 när du bokar

Nytt unikt gästspel – Sparris möter punk
Norbert Lang och Joakim Almqvist lagar en unik sparrismiddag
11 juni på Restaurangakademien
Välkommen till en helt unik middag där en ”legend inom sparrismatlagning”, Norbert Lang, möter en av våra mest kreativa kockar, Joakim Almqvist.
Det här är inte en traditionell middag utan en fantastisk upplevelse. Kockarna kommer med hjälp av sin erfarenhet, kreativitet och lekfullhet utveckla middagen på ett unikt sätt.
Aktuella kurser på Restaurangakademien
Vårens kursprogram fortsätter att utvecklas, här är några av de senaste nyheterna. Alla vårens kurser hittar du här

NYHET! Fokus på grönt – sködetid med Elvira Lindqvist
Under den här kursdagen kommer vi fördjupa oss i matlagningstekniker som framhäver varje råvaras unika karaktär. Genom att arbeta med hela råvaran lär du dig skapa variation och ta tillvara på eventuellt svinn på ett hållbart sätt. För att verkligen lära känna våra råvaror testar vi olika tekniker på samma råvara för att se hur de beter sig beroende på vilket sätt de tillagas på. Från knaprigt till krämig, från sött till syrligt. Vi utforskar råvarans fulla potential.
Datum: 27/9 9:30-15:30

NYHET! INTENSIVKURS Sommelier A, WSET Level 2
Nu lanserar vi vårt första steg i sommelierutbildningen som en intensivkurs på dagtid under en hel vecka.
Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.
Datum: vecka 27, 30/6-4/7 9:00-16:00

NYHET! Bistromatlagning
Välkommen till en matlagningskurs för dig som vill fördjupa dig i den levande och smakrika bistrokulturen. Vi lagar både förrätter och varmrätter, och rör oss mellan klassiska franska recept och moderna tolkningar med en personlig twist. Fokus ligger på att förstå smaker, tekniker och struktur – allt det som ger maten djup och karaktär.
Datum: 17/5 9:30-16:00

NYHET! Vegetariskt med kryddor i fokus
Laga mat med säsongen och råvaran i centrum. Under den här kursen utforskar vi grönsakernas fulla potential, både i smak och uttryck. Med färska råvaror som grund får du fördjupa dig i tekniker, smaksättning och kombinationer som lyfter fram det bästa i varje ingrediens.
Vi arbetar praktiskt i köket med allt från råvarukunskap till tillagning av varma och kalla grönsaksrätter. Genom experimenterande med kryddor och texturer tränar du upp förmågan att skapa balanserade och spännande rätter, från förrätt till varmrätt.
Datum: 28/8 17:00-22:00
Missa inte att söka vår YH-utbildning, Internationell sommelier och matsalschef
ANSÖK INNAN 31 MAJ
Vill du arbeta med vin och service på högsta nivå? Nu kan du ansöka till Internationell Sommelier – Matsalschef, en branschnära YH-utbildning på 200 poäng som kombinerar teori och praktik. Under utbildningen får du 16 veckors restaurangpraktik (LIA), möjlighet att träffa ledande branschprofiler och en internationell WSET-certifiering.
200 YH-poäng – teori och praktik
16 veckors LIA på restaurang
Internationell WSET-certifiering
Möjlighet att arbeta i Sverige och internationellt

Nyheter & Inspiration
Event på Restaurangakademien
Bjud in dina vänner eller kollegor till ett oförglömligt event hos oss! Vi skräddarsyr allt från middagar och dryckesprovningar till after-works, konferenser och fester – alltid anpassat efter dina önskemål.

”Restaurangakademien har under många decennier varit en naturlig mötes- och utbildningsplats för restaurangbranschen. Därför är det roligt att som VD få möjlighet att vidareutveckla och stärka företagets verksamhet.”
– Andreas Stenberg, VD