Restaurangakademien

Kunskap är en investering för livet!

Det är alltid rätt tid att ta tag i dina drömmar och utveckla dina kunskaper. Vi på Restaurangakademien erbjuder ett brett utbud av utbildningar och kurser som inspirerar och utmanar – oavsett om du vill stärka dina köksfärdigheter eller dyka djupare i vinets värld.

Undersökning

Vill du vara med och påverka hur unga får stöd i restaurangbranschen?

Vi gör just nu en nationell undersökning om ungas syn på restaurangbranschen med särskilt fokus på vikten av förebilder och mentorer. Målet är att samla ungas röster och behov, och lyfta dem i en rapport som lanseras hösten 2025.

Undersökningen riktar sig till dig mellan 15–30 år, oavsett om du jobbar i branschen idag, är på väg in, eller har slutat.

Undersökningen tar ca 2-3 minuter att svara på. Som tack för hjälpen är du med i en utlottning av en heldagskurs på Restaurangakademien.

Vin som hälls upp i ett glas

Nytt unikt gästspel – Sparris möter punk

Norbert Lang och Joakim Almqvist lagar en unik sparrismiddag

11 juni på Restaurangakademien

Välkommen till en helt unik middag där en ”legend inom sparrismatlagning”, Norbert Lang, möter en av våra mest kreativa kockar, Joakim Almqvist.

Det här är inte en traditionell middag utan en fantastisk upplevelse. Kockarna kommer med hjälp av sin erfarenhet, kreativitet och lekfullhet utveckla middagen på ett unikt sätt.

Aktuella kurser på Restaurangakademien

Vårens kursprogram fortsätter att utvecklas, här är några av de senaste nyheterna. Alla vårens kurser hittar du här

Elvira Linqvist

NYHET! Fokus på grönt – sködetid med Elvira Lindqvist

Under den här kursdagen kommer vi fördjupa oss i matlagningstekniker som framhäver varje råvaras unika karaktär. Genom att arbeta med hela råvaran lär du dig skapa variation och ta tillvara på eventuellt svinn på ett hållbart sätt. För att verkligen lära känna våra råvaror testar vi olika tekniker på samma råvara för att se hur de beter sig beroende på vilket sätt de tillagas på. Från knaprigt till krämig, från sött till syrligt. Vi utforskar råvarans fulla potential.

Datum: 27/9 9:30-15:30

NYHET! INTENSIVKURS Sommelier A, WSET Level 2

Nu lanserar vi vårt första steg i sommelierutbildningen som en intensivkurs på dagtid under en hel vecka.

Det här är en kurs som passar dig som älskar vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå. Under kursen kommer du utforska vinprovningsmetodik och lära dig beskriva vin på djupet. I denna kurs ingår WSET Level 2.

Datum: vecka 27, 30/6-4/7 9:00-16:00

NYHET! Bistromatlagning

Välkommen till en matlagningskurs för dig som vill fördjupa dig i den levande och smakrika bistrokulturen. Vi lagar både förrätter och varmrätter, och rör oss mellan klassiska franska recept och moderna tolkningar med en personlig twist. Fokus ligger på att förstå smaker, tekniker och struktur – allt det som ger maten djup och karaktär. 


Datum: 17/5 9:30-16:00

Kryddor

NYHET! Vegetariskt med kryddor i fokus

Laga mat med säsongen och råvaran i centrum. Under den här kursen utforskar vi grönsakernas fulla potential, både i smak och uttryck. Med färska råvaror som grund får du fördjupa dig i tekniker, smaksättning och kombinationer som lyfter fram det bästa i varje ingrediens.

Vi arbetar praktiskt i köket med allt från råvarukunskap till tillagning av varma och kalla grönsaksrätter. Genom experimenterande med kryddor och texturer tränar du upp förmågan att skapa balanserade och spännande rätter, från förrätt till varmrätt. 


Datum: 28/8 17:00-22:00

Missa inte att söka vår YH-utbildning, Internationell sommelier och matsalschef

Nyheter & Inspiration

Ludwig Tjörnemo med sitt team och satuetten som visar att han vunnit den svenska uttagningen till Bocuse d'Or 2025

Ludwig Tjörnemo tar hem segern i Bocuse d'Or Sweden 2025

Efter en intensiv final på Münchenbryggeriet i Stockholm har Ludwig Tjörnemo kammat hem titeln som vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2025. Nu väntar den stora utmaningen att representera Sverige i…

Vinglas på rad

Sommelier A. Nu som intensivkurs

I sommar erbjuder vi en unik möjlighet att gå utbildning Sommelier A: Vinvärldens druvor som en intensivkurs under vecka 27. Under en hel vecka på dagtid får du en djupgående…

Två kockar lägger upp blodpudding

Blodpudding på menyn

I måndags hade vi på Restaurangakademien äran att laga lunch till ca 40 inbjudna gäster vid en presslunch inför Husmanskostens Dag, som går av stapeln om drygt en vecka. På…

Gustav Leonhardt under kvalet till Bocuse d'Or 2023

Kval till Bocuse d’Or, Bocuse d’Or Commis Award och Sommelier-SM samlas under samma tak den 31/3 2025

Den 31 mars samlas den svenska gastronomiska eliten på Münchenbryggeriet i Stockholm för en unik branschdag. Restaurangakademien och Svenska Sommelierföreningen står värdar för tre stora tävlingar: den svenska uttagningen till…

YH klass 2024

Nu har YH-antagningen öppnat: Internationell sommelier och matsalschef

Vill du arbeta med vin och service på högsta nivå? Nu öppnar ansökan till vår eftertraktade yrkeshögskoleutbildning Internationell Sommelier – Matsalschef på Restaurangakademien. Utbildningen, som omfattar 200 YH-poäng, är utvecklad…

Restaurangakademiens lokaler och logotyp

Restaurangakademien firar 40 år i gastronomins tjänst!

I år fyller Restaurangakademien 40 år! Sedan starten 1985 har vi varit en ledande mötesplats för gastronomi, utbildning och inspiration inom den svenska restaurangbranschen. Det hela började med en resa…

Kvinna i restaurang

Restaurangakademien kommer till Malmö våren 2025!

Nu lanserar vi vårt vårprogram i Malmö – ett unikt tillfälle att fördjupa dig i dryck, service och köksekonomi på plats i södra Sverige. Vi erbjuder flera inspirerande kurser: Sommelier…

Event på Restaurangakademien

Bjud in dina vänner eller kollegor till ett oförglömligt event hos oss! Vi skräddarsyr allt från middagar och dryckesprovningar till after-works, konferenser och fester – alltid anpassat efter dina önskemål.

Restaurangakademien har under många decennier varit en naturlig mötes- och utbildningsplats för restaurangbranschen. Därför är det roligt att som VD få möjlighet att vidareutveckla och stärka företagets verksamhet.

– Andreas Stenberg, VD