Ostutbildning – Stockholm

Diplomerad fromager

Ost är ett livsmedel som funnits på våra bord sedan urminnes tider och är känt för sin hållbarhet och mångfald. Vi stöter ofta på ost i olika sammanhang, former och skepnader. Men hur mycket kan du egentligen om historian och kulturen bakom den?

Vår ostbildning är utformad för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom ost och dess värld. Utbildningen passar utmärkt för dig som arbetar inom kök, café, matsal, vinbar, butik, delikatessdisk eller som säljare. Du bör även vara allmänt intresserad av ost och vill fördjupa dina kunskaper inom ämnet.

I utbildningen fokuserar vi främst på ostprovningar och grundläggande teori. Vi djupdyker även i områden så som bete, mjölkdjur, mjölksort, tillverkningstekniker och skillnaderna mellan olika lagringslängder. Du kommer lära dig om ost och dryck i kombination. Utbildningen avslutas med ett skriftligt teoriprov som ligger till grund för en praktisk examen och diplomering. Efter klarad examination är du diplomerad fromage genom Restaurangakademien.  

Ostutbildningens innehåll:

Under utbildningen får du ta del av en omfattande kursplan som täcker alla aspekter av ost:

Tillfälle 1       

  • Affinörens roll  
  • Hur tillverkas och lagras ost  
  • Italienska ostar
  • Kultur och historia, regioner märkning, provning av italienska ostar   

Tillfälle 2       

  • Genomgång av de olika ”ostfamiljerna/kategorier”
  • Kultur och historia, regioner, märkning, provning
  • Ostar från Frankrike och Schweiz
  • Provning av ostar från övriga världen               

Tillfälle 3

  • Mjölkprovning av olika sorters komjölk
  • Terroir och ost. Hur plats, mjölk och lagring ger osten smak.
  • Långlagrade grynpippiga ostar och ett urval av nordiska ostar
  • Kultur och historia, regioner märkning, provning
  • Spanska ostar

Tillfälle 4

  • Kultur och historia, regioner märkning, provning 
  • Italienska ostar
  • Ostservering, att ta ostbrickan till nästa nivå
  • Kultur och historia, regioner, märkning, provning
  • Ostar från Frankrike och Schweiz
  • Provning av ostar från övriga världen

Tillfälle 5

  • Studiebesök Jürss mejeri

Tillfälle 6

  • Examination: Sensorisk bedömning – blindprovning
  • Examination: Teori
  • Ost och dryck i Kombination
  • Ost- och champagnemingel
  • Diplomutbildning

Kursinformation

Datum: 11/3, 18/3, 25/3, 15/4, 22/4 och 29/4 2026
Plats: Restaurangakademien. Rökerigatan 4, Stockholm
Tid: Alla dagar 9:00-16:00 (utom 22/4 som är 07:00-19:00)
Föreläsare: Under utbildningens gång får du ta del av vårt breda nätverk av kunniga föreläsare och välkända experter inom ost. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Övrigt: I utbildningen ingår mat, dryck, kursmaterial och diplom efter avlagt teoriprov. Vi har inte möjlighet att anpassa våra utbildningar efter allergier eller specialkost.