Sofia Bodovic Olsson

Sofia B Olsson har sedan 2012 varit kock och operativ chef på Restaurang VRÅ vid Clarion Hotel Post. Under hennes ledarskap har VRÅ blivit en av Sveriges mest hyllade och hållbara restauranger, känd för sitt starka fokus på klimatmässig, social och ekonomisk hållbarhet.

Sofia föreläser och är konsult inom ledarskap och hållbarhet. Hon har varit jurymedlem i tävlingar som 100% Cirkulärt och Årets Kock samt själv deltagit i Kockarnas kamp och Årets Kock.

Bland hennes många utmärkelser finns Tore Wretmans guldmedalj 2022 för hennes insatser inom svensk gastronomi, Karin Franssons Mentorpris 2023 för sitt stöd till kvinnliga kockar, samt Årets Hållbara Innovatör 2018 för introduktionen av japanska jätteostron i Sverige. År 2019 mottog hon Årets Stella Mentor för sitt mentorskap till unga kvinnliga kockar.

Sofia har också varit initiativtagare till #härtardetslut, ett upprop för en positiv och jämställd utveckling av restaurangbranschen, samt ordförande för Framtidens Krogkultur som arbetar för en jämställd och attraktiv bransch genom utbildning och ledarskap. Hennes engagemang har lett till nomineringar som Kockarnas Kock fyra år i rad och Årets Förebild 2023 och 2024.

På Restaurangakademien ska hon föreläsa om sjömat. Ett område som ligger henne och Restaurang Vrå nära hjärtat.

Aktuell på Resturangakademien med:

Sjömat