• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Studentintervju: Franca Zucca Kellermann kursetta på Sommelierutbildningen HT2019

november 29, 2019 Posted by

Yrkesroll:
Arbetar med marknadsföring på Hypergene

Hur kommer det sig att du tog steget att utbilda dig till sommelier?
– Jag har nog länge velat lära mig mer om vin men inte riktigt tagit tag i det. Jag har alltid beundrat de som vet och kan så mycket men att själv vara sommelier har känts väldigt långt bort. Jag har tänkt att det bara är något för de som jobbar i restaurangbranschen och inte på att jag själv skulle kunna utbilda mig till det. För ett par år sedan när jag och min man startade en liten sidobusiness där vi återförsäljer lokalproducerade matvaror så tänkte vi att det skulle vara roligt att veta vad man ska rekommendera för dryck till ostarna som vi säljer. Jag fick tipset att kontakta en sommelier på en restaurang i närheten där vi bor. Han tyckte idén var kul och väl där dukade han fram olika alternativ och hade en liten genomgång om vad som passar samt vad som inte passar och varför det är så medan vi provade tillsammans. Jag blev helt såld och om möjligt ännu mer intresserad. På vägen hem tänkte jag att det där vill jag kunna själv, jag vill också vara så bra och slippa fråga alla andra hela tiden. När idén till slut slog rot och jag bestämde mig började jag googla efter bra utbildningar.

Varför valde du att gå på Restaurangakademien?
– Det är lite av en slump. Jag googlade och letade upp olika utbildningar som fanns och försökte göra en utvärdering av dem. Jag ringde och pratade med några av dem men när jag hade pratat med Morgan Kjellström som är utbildningschef på Restaurangakademien bestämde jag mig. Där vill jag gå tänkte jag och anmälde mig.

Hur levde utbildningen upp till dina förväntningar?
– Den har nog överlevererat mot vad jag trodde att jag skulle lära mig. Det är verkligen en gedigen utbildning och det känns som om man går igenom allt som har med sommelieryrket, drycker samt mat att göra.

Var det någon del av utbildningen som du hade extra stor behållning av?
 – För mig, som för rätt många andra, tror jag att kombinationen av mat och dryck är en väldigt intressant del och är kanske den främsta anledningen till varför man väljer att utbilda sig från början. Däremot har jag med tiden insett hur djupt och omfattande ämnet är och hur mycket det finns att lära sig. Jag tycker att allt jag har fått lära mig är superintressant och det finns ju inget av utbildningen som jag skulle vilja vara utan. Idag till skillnad från förr kan jag gå bland hyllorna på Systembolaget och veta vad jag kan förvänta mig av det som finns i de olika flaskorna i form av smaker, kvalitet och vad jag ska välja till maten. Det tycker jag känns fantastiskt häftigt.

Hur gick det att kombinera utbildningen med ditt arbete?
 – I början gick det rätt bra att göra både och men nu mot slutet har jobbet fått stå tillbaka en del för det är mycket pluggande som krävs inför alla prov. Man måste verkligen planera in så att det finns tid för självstudier, annars blir det tufft. Det är ju däremot en utbildning som jag själv har valt att gå och tycker är intressant samt har investerat i så jag gör det gärna.

Hur ska du använda all din nyförvärvade kunskap? Börja arbeta med vin professionellt?
 – Jag har ingen riktig ”Master Plan” utan det viktigaste har varit att få göra något för mig själv som jag tycker är riktigt roligt. Jag har redan under kursens gång hållit i några vinprovningar vilket har varit jätteroligt så det kommer jag säkert att göra fler gånger. Att få se andra upptäcka vad som händer när man får till en bra kombination med mat och vin är fantastiskt härligt att se!

Har du något tips till den som funderar på att utbilda sig till sommelier?
 – Bara gör det! 😊 Är du intresserad av mat och dryck så är det en fantastisk resa man får göra när man dyker ner i ämnet lite djupare. Det är otroligt roligt och det är svårt att låta bli att bli lite extra ”nördig” men på ett positivt sätt. Äter och dricker gör man ju varje dag och det är en så stor och viktig del av livet. Investera i något som du tycker är riktigt roligt, det kan ju aldrig bli fel.

Sommelierutbildningen är indelad i två steg med föreläsningar en dag i veckan.
Nästa kursstart Steg 1: 28 januari 2020, tisdagar
Nästa kursstart Steg 2: 13 januari 2020, måndagarKommentarer