Fördjupa dig i sjömat under en intensiv tvådagarskurs i samarbete mellan Restaurangakademien och Sjömatsfrämjandet. Kursen riktar sig till dig som vill bredda din kunskap om fisk, skaldjur och alger med fokus på hållbarhet, råvarukunskap och smak.
Vi börjar med grunderna: Vad är sjömat? Hur ser ett hållbart fiske ut? Vilka arter är i säsong och hur påverkar det smaken? Genom föreläsningar och praktiska moment lär du dig mer om artkännedom, näring, hygien och sensorik.
Du får uppleva en unik smakprovning av olika arter, tillagade med flera tekniker och temperaturer. Dessutom arbetar du praktiskt i köket med både teknik och teori.
Kursens innehåll i korthet:
- Hållbarhet & artkännedom – sjömatens säsonger, ursprung och framtidens fiske
- Sensorik & smak – provsmakningar av fisk, skaldjur och alger tillagade på olika sätt
- Teknik & kemi i köket – slakt, styckning, filéning, matlagningslaborationer och fenomen som Maillard, emulsion och osmos
Tider: 15/10-16/10 9:00-16:00
Föreläsare: Jesper Johansson Restaurangakademien, Linda Fritiof och Anne Hamnebo Sjömatsfrämjandet
Övrigt: Måltider, fika, kursmaterial ingår i priset.