Detta är en utbildning framtagen för dig som vill lära dig om grunderna inom professionell matlagning. Utbildningen är uppdelad på fem tillfällen och
fokusområden: kött, fisk, sås, grönsaker och dessert. Vid varje tillfälle går vi igenom råvarukunskap, tillagningstekniker samt knivteknik och olika smakkombinationer.
Det går även bra att boka platser till varje enskilt kurstillfälle.
Kurstillfälle 1: Grunderna inom kött
- Råvarukunskap om lamm, gris & nöt
- Detaljstyckning & skärtekniker
- Tillagningsmetoder för de olika styckningsdetaljerna
- Genomgång av olika tillagningstekniker & temperaturer/ kärntemperaturer
- Tillagning av olika förrätter & varmrätter
- Förberedelser av fonder inför kurstillfälle 3
Kurstillfälle 2: Grunderna inom fisk & skaldjur
- Råvarukunskap om fisk & skaldjur
- Filea & stycka rund- & plattfisk samt hantering av skaldjur
- Genomgång av olika konserveringsmetoder så som rimning, gravning & rökning
- Genomgång av olika tillagningsmetoder & temperaturer/ kärntemperaturer
- Tillagning av olika förrätter & varmrätter
- Förberedelser av fonder inför kurstillfälle 3
Kurstillfälle 3: Grunderna inom sås
- Kunskap om olika buljonger & fonder
- De franska kökets fem grundsåser
- Genomgång av olika tekniker för redning
- Kalla såser, dressingar & emulsionssåser
- Smaksättning av kalla & varma såser
Kurstillfälle 4: Grunderna inom grönsaker
- Råvarukunskap om grönsaker
- Råvarukunskap om utvalda torkade baljväxter
- Genomgång av olika konserveringsmetoder så som syrning & inläggning
- Genomgång av olika tillagningsmetoder & temperaturer/ kärntemperaturer
- Tillagning av olika förrätter & varmrrätter
Kurstillfälle 5: Grunderna inom dessert
- Råvarukunskap om mejeri, ägg, choklad, frukt, bär & kryddor inom konditori
- Råvarukunskap om gelatin, pektin & stärkelse
- Genomgång av desserttekniker för kalla & varma desserter
- Tillagning av mousse, cremeux, coulis, glass, sorbet, sufflé & söta degar
- Tillagning av desserter anpassade för à la carte & fest
Datum: 12/3, 19/3, 26/3, 9/4 & 16/4 17:00-22:00
(Välkommen 30 minuter innan kursstart för en lättare måltid )
Föreläsare: Jesper Johansson (Kurstillfälle 1,2 & 5), Jenny Kvick (Kurstillfälle 3)
& Malidza Larsson (Kurstillfälle 4)
Övrigt: I priset ingår förkläde, mat och dryck. Receptkompendium skickas ut digitalt efter avslutad kurs. Vi har inte möjlighet att anpassa våra kurser efter allergier eller specialkost.