Restaurangakademien

Restaurangakademien är en kreativ mötesplats för kunskapsutbyte inom mat, dryck, ledarskap och service. Genom våra kurser och utbildningar formar vi nästa generation branschexperter inom restaurangvärlden.

Restaurangakademien

Har du en mentor inom restaurangbranschen som du vill hylla?

Dags att nominera din/dina kandidater till Karin Franssons mentorpris 2024.

2012 instiftades Karin Franssons mentorspris med syfte att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Nu är det dags att nominera 2024 års pristagare. Mottagaren av priset ska vara en person, idag verksam inom restaurang, som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Pristagaren behöver själv inte vara kvinna.

Aktuellt just nu

vinglas med olika drycker

Hos oss får du en riktig sommelierutbildning

Du lär dig om druvor, länder och regioner, dryckeshistoria, odling och vintillverkning, svensk samt internationell sprit, ölbryggning- och hantering, kemi, dryckeslistor, vinförsäljning och inte minst får du praktisk träning i sommelierhantverk och service.

YH-utbildning

ÖPPEN FÖR SEN ANMÄLAN
Nu kan du ansöka om en plats till vår Yrkeshögskoleutbildning Internationell Sommelier – Matsalschef med start den 9/8. Skicka in din ansökan senast den 25/7.

Knivteknik

Att hantera en kniv med rätt handlag är inte bara en kulinarisk prestation utan även en förutsättning för matlagning. Den här kursen kommer vässa din knivteknik och ge dig bättre självförtroende i köket samtidigt som din matlagning når en jämnare och högre kvalitet.

Skördetid

Möt skördetiden tillsammans med Peter Asp Jelksäter, coach i Bocuse d’Or Team Sweden. Under den här kursen kommer vi jobba med råvarorna när de är som allra bäst. Vi kommer fördjupa oss i matlagningstekniker som framhäver varje råvaras unika karaktär och arbeta efter recept som är framtagna för att lyfta råvarornas unika smaker.

Sjömat

Är du redo att utforska havets skatter? Boka in dig på vår spännande tvådagarskurs, ledd av Sofia Bodovic Olsson, Operation Manager på prisbelönta Restaurang Vrå i Göteborg. Tillsammans kommer vi att ta oss igenom en mängd olika råvaror från havet och sjöarna, med fokus på hållbarhet och kreativitet.

Vinglas på rad

Grunderna inom vin

Detta är vår förberedande vinkurs för dig som vill lära dig grundläggande kunskaper om kända vindruvor och vinländer. Under kursens gång får du chans att prova på ett flertal karaktärstypiska viner samt lära dig om mat och dryck i kombination. Efter avslutad kurs är vår ambition att du ska hitta de kännetecknade egenskaperna för olika vinsorter samt identifiera ditt favoritvin.

Nyheter & Inspiration

Malmö hamn

Restaurangakademien kommer till Malmö!

Vi är glada över att meddela att två av våra populära utbildningar nu kommer att erbjudas på plats i Malmö hösten 2024. Sommelierutbildning steg 1 och diplomerad fromager är två av våra mest populära utbildningar och nu ser vi fram emot att välkomna nya studenter i Skåne.

Ost på en bricka

Nyhet! Ostutbildningen Diplomerad Fromager till Malmö

Nu kan vi äntligen lansera vår populära ostutbildning i Malmö. Restaurangakademiens diplomerade Fromage-utbildning har under många år utbildat ostexperter på plats i våra lokaler i Stockholm. Nu har vi möjlighet att erbjuda ostentusiaster i Malmöområdet samma högkvalitativa utbildning.

blåa druvor

Tre nya namn till Restaurangakademiens dryckesutbildningar!

Vi är väldigt glada över att få välkomna Lars Trogen, Emelie Svensson och Anna Rönngren som föreläsare inom dryck på Restaurangakademien.

Höstlöv mot himmel

Höstens kurser hos Restaurangakademien!

Vi börjar redan nu längta till hösten och alla de spännande kurser och utbildningar som vi redan nu har lanserat på vår hemsida. Se alla spännande nyheter och återkommande favoritet.

Louice som jobbar på och driver Bar Libertin i Aspudden

Bar Libertin: En berättelse om passion, samarbete och utbildning

Vid ett mysigt torg i pittoreska och trendiga Aspudden i Stockholm hittar man en pärla vid namn Bar Libertin. Denna mat- och vinbar öppnades år 2022 och är inte bara en plats för goda mellanrätter och en imponerande vinlista utan även en plats för sommelierer på väg ut i yrket. 

Utforska hållbar matlagning med Elvira Lindqvist: Ny kurs på Restaurangakademien

Upptäck konsten att skapa läckra och hållbara rätter med Elvira Lindqvist, den kreativa ledaren på restaurang Oxenstiernan i Stockholm. På Restaurangakademien introducerar vi stolt vår senaste kurs, fokuserad på hållbar matlagning med säsongens råvaror i centrum. Vi satte oss ned med Elvira för att få en inblick i hennes matlagningsfilosofi och vad den kommande kursen har att erbjuda.

Vinglas med dryck i olika färger

Ta ditt första steg mot en karriär som sommelier med vår YH-utbildning i Stockholm

Drömmer du om att arbeta som sommelier inom hotell- och restaurangbranschen? Vår yrkeshögskoleutbildning "Internationell Sommelier – Matsalschef" är din biljett till en spännande och givande karriär. Genom en kombination av teoretiska studier och praktisk restaurangpraktik förbereder vi dig för en roll som sommelier, både nationellt och internationellt.

Event på Restaurangakademien

Bjud in dina vänner eller kollegor till ett oförglömligt event hos oss! Vi skräddarsyr allt från middagar och dryckesprovningar till after-works, konferenser och fester – alltid anpassat efter dina önskemål.

Våra erbjudanden

Dryck, Matlagning, Ledarskap eller Service? Hos oss finns något för alla, till och med för den som vill studera på distans. Vi erbjuder en mängd olika kurser och utbildningar med varierande omfattning och förkunskapskrav.

Restaurangakademien har under många decennier varit en naturlig mötes- och utbildningsplats för restaurangbranschen. Därför är det roligt att som VD få möjlighet att vidareutveckla och stärka företagets verksamhet.

– Andreas Stenberg, VD