• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Vi pratar tävlingssommellerie och skämsvin med Frida Hansson

juni 13, 2016 Posted by

Frida Hansson gick vår YH-utbildning Internationell Sommelier 2011-2012. Hon kom tvåa i SM i år, tvåa i NM förra året, är skribent på frilansbasis och jobbar på den populära restaurangen Babette på Roslagsgatan. Vi ville ha hennes input på tävlingssommellerie, så här följer en kort intervju.

Grattis Frida till andraplatsen! Vad tyckte du om SM i år?
 – Jag tycker att tävlingen var riktigt bra i år, relevant och med fokus på rätt ställen. Kul att det var så mycket producentkunskap, då jag tycker att det är en viktig del i vårt dagliga arbete. Och så gillade jag upplägget på både semifinal och final. 

Du är med i det svenska sommelierlandslaget SweSomm som bland annat var med i Argentina och tränade inför VM. Hur såg träningen ut?
 – Vi bodde hos producenten Catena i Mendoza i några dagar innan VM. Träningen för Robert Andersson och Arvid Rosengren gick till stora delar ut på att finslipa och att pressa tiderna. Eftersom de båda tränat väldigt mycket innan vi kom till Argentina så handlade det mest om detaljer. De tränade mycket blindprovning, både muntligt och skriftligt, och andra klassiska moment som dekantering och champagneservering. Efter varje moment fick vi alla kommentera och ge feedback. Sören Polonius, landslagets coach, ledde träningen medan vi andra höll koll på tider, prickade av protokoll osv.

Vad tror du om våra chanser inför EM i vår?
 – Jag är ju något partisk då det är min sambo Robert Andersson som tävlar för Sverige, men jag tror att vi har en väldigt bra chans. Robert är "varm i kläderna" efter VM och har träningsvanan inne redan. Då är det liksom bara att fortsätta vilket han också gör. Alla de nordiska länderna var starka i VM så det ska bli kul att se hur det går i EM, men vi har bra uppbackning med träning här i Sverige och Robert är grym och tävlingsvan, så jag tror stenhårt på Sverige!

Nästa VM är planerat i Belgien, vem kommer tävla för Sverige?
 – Om inte Robert får för sig att ge det en till chans så hoppas jag att det blir min kära vän Beatrice Becher. Hon är en väldigt duktig vinmänniska och en bra och inspirerande tävlingssommelier. Jag tror även att Fredrik Lindfors (som vann SM i år) skulle ha goda chanser.

Alla har ju en skämslåt och många har ju också ett skämsvin. Vilket är ditt skämsvin?
 – Jag har funderat på det där med skämsvin och jag tror inte att jag har något. Tycker att det finns för mycket trams inom vinvärlden om vad man ska dricka och inte, trender och vad som är "inne" osv. Folk sneglar för mycket på varandra och vågar inte stå för vad de faktiskt tycker om själva. Jag tror att jag har en ganska klar bild om vad jag gillar att dricka och helst väljer själv, men jag är däremot inte särskilt kräsen.

Jag tycker att det är väldigt befriande med människor som vågar stå för att de gillar att dricka en stil av vin som av de flesta i branschen anses vara dåligt eller "fult". Sådana människor har jag respekt för, även om jag kanske inte delar deras smak.

Tina Trigg, dryckesansvarig

 Kommentarer