• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Examination på kökschefsutbildningen!

juni 13, 2016 Posted by

Den 31:a maj var det dags att examinera en ny kull kökschefsstudenter – den trettonde klassen! Grundstommen är sig lik sedan vi drog igång utbildningen 2009, men en hel del har också uppdaterats längs vägen. En uppskattad förändring är att vi sedan hösten 2013 har flyttat grönsaksundervisningen till Rosendals Trädgårdar där vi under en förmiddag botaniserar i grönsakslanden tillsammans med Rosendals trädgårdsmästare, Niklas Karlsson, och Årets Kock 2005, Stefan Eriksson.

Nytt för i år är att vi efter önskemål från tidigare studenter har utökat avsnittet Revenue Management tillsammans med Fredrik Önrup från Pingvinen. Vi förflyttade även delar av hygienavsnittet till webben för att frigöra utrymme till en ny föreläsning om planering, schemaläggning och administration med Sabina Nordström från Optimal HR.

Ett annat uppskattat tillskott är Richard Tellström, universitetslektor i måltidskunskap, och känd från SVT:s Historieätarna. På studenternas examinationsdag avrundar vi utbildningen med två timmar där Richard dels bjuder på en historisk tillbakablick och dels gläntar på dörren till framtidsrestaurangen och dess gäster.

Den här terminen åkte vi sen till Långbro Värdshus där vår kreativa ledare, Fredrik Eriksson, tog emot oss och gav studenterna tips för framtiden, främst inom personalvård. Vi avslutade med att fira den gångna terminen och att tentan var avklarad med champagne och snittar följt av en jättetrevlig middag.

Det är alltid med blandade känslor vi examinerar våra studenter, men främst är det med glädje då vi ser hur mycket de har lärt sig. Ett intressant inslag nu var hemuppgiften från Eva Hultqvist, Galepo, som håller i ekonomiföreläsningarna. Klassen fick i uppgift att välja ut varsin produkt som de skulle titta på i sin verksamhet och jämföra kostnaderna för "köpa färdigt" eller "göra själv". Därefter skulle de räkna ut besparingen per år när de väljer det billigaste alternativet. Snittet per elev och år blev 23 200 kr! (nästan lika mycket som kursavgiften!) Och det här var bara för en råvara. Till exempel morot, lök eller lax.

7 september drar vi igång igen. Precis som de senaste åren inleder vi med Pontus Frithiof som pratar om kökschefens roll, följd av Maria Edblad Rogell som föreläser om kvalitet med hållbar lönsamhet.

Men först – viktigast av allt – stort tack alla fantastiska studenter och föreläsare för en riktigt rolig och givande vår tillsammans!

Läs mer om kökschefsutbildningen här

Lina Telander, utbildningsansvarig kök 

 

 Kommentarer