• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Yh-studenternas första praktikperiod är igång!

december 12, 2017 Posted by

Nu pågår studenterna på YH-Internationell Sommeliers praktik för fullt och jag har nöjet att träffa deras handledare!

De flesta har erfarenhet av service sedan innan men en del av studenterna har aldrig tidigare arbetat på restaurang. En av de restauranger som har tagit in en praktikant utan någon tidigare erfarenhet är Restaurang AG.

Där träffade jag vår tidigare sommelierstudent Erik Forsell (bilden) som är handledare och idag chefssommelier på AG, en koncern som ständigt satsar på utbildningar. Förutom att de tar emot en student från vår YH-klass denna termin har de två studenter på Sommelierutbildningen samt en på Restaurangchefsutbildningen. Klas som är ägare för AG samt Rolfs kök har med utbildningar på Restaurangakademien behållit flera nyckelpersoner.

Erik berättar också hur de jobbar och att stort fokus är att få gästen nöjd med val av vin, något som kan vara svårt om man inte själv har vinkunskap. Men på AG är det numera ett flertal av matsalspersonalen som även har en sommelierutbildning.

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man tar emot en praktikant utan tidigare erfarenhet?

– Det är viktigt att se personen för vem den är. Alla utvecklas olika fort. Vissa behöver mer tid medan vissa lär sig direkt. Samtidigt måste man ställa tydliga krav på personen. Jag tycker ibland att det ”daltas” för mycket med unga och osäkra personer. Ställer man tydliga mål och krav som inte känns för lätta tror jag att man lär sig mer. Jag anser att man gör bäst ifrån sig när belastningen är på gränsen till att man klarar av det man ska.

Hur har du lagt upp praktiken på 8 veckor?

-Det beror såklart på hur snabbt man lär sig och vad man har för kunskaper sedan tidigare. Man brukar få börja lära sig matsalen med bordsnummer, maträtter, serveringsgångar och var allt finns. När det börjar lossna får man ta lite mer plats i matsalen. Jag brukar ha som mål att man skall klara en full station under en stökig kväll på AG. Det är inte alltid som man kommer så långt men oftast en bra bit på vägen. Det viktiga är att man får en insikt i vilka krav som kan ställas på en när man får ett riktigt jobb.

Återigen ett stort tack till alla fantastiska handledare där ute!

Tina Trigg, RestaurangakademienKommentarer