Just nu tar vi inte emot kortbetalningar. Vänligen välj faktura som betalni... ngsalternativ. Visa mer Visa mindre

Yrkeshögskoleutbildning Internationell Sommelier – Matsalschef

Påbörja din sommelierkarriär hos oss!

Internationell Sommelier – Matsalschef är en utbildning för dig som vill veta allt om vin, är social och trivs med att möta nya människor. Ditt önskemål är en utbildning som aktivt förbereder för yrkesrollen som sommelier och att de nya kunskaperna sätts på prov redan under studietiden.

Målet med utbildningen är att du efter examen ska kunna arbeta som sommelier inom hotell-och restaurangbranschen. Vi har utvecklat utbildningen i nära samarbete med de främsta branschföreträdarna. Vår yrkeshögskoleutbildning innefattar studier med restaurangpraktik och kombinerar teoretisk och praktisk kunskap. Du får en fördjupad kunskap om dryck, mat och dryck i kombination samt sommelierens roll. Du får lära dig om råvaror, ledarskap och service. Utbildningen förbereder dig för yrkesrollen som sommelier både nationellt och internationellt. Dessutom möter du många framstående branschprofiler som ger dig unika möjligheter att bygga upp ditt kontaktnät.

Från utbildningsprogrammet:

  • Fördjupade kunskaper om vin, öl, destillat och kaffe
  • Teoretisk och praktisk kunskap om viners ursprung, druvor och distrikt
  • Fördjupad kunskap om världens dryckesproducenter och deras viner
  • Fördjupad kunskap om provningsmetodik samt dryckens sensorik
  • Övning i att bedöma och beskriva mat och dryck
  • Ekonomi och ledarskap
  • Internationell gastronomi, service, gästbemötande och säljteknik
  • Ansvarsfull alkoholhantering och service
  • Praktisk erfarenhet på restaurang
  • Vinkunskap enligt WSET Level 2 och 3*

*WSET, Wine and Spirit Education Trust, Internationell certifiering inom dryck. Läs mer här.

Behörighetskrav

Kravet är grundläggande behörighet: gymnasieexamen eller motsvarande till exempel utländska gymnasiebetyg. Tidigare serveringserfarenheter är meriterande, men inte ett krav. För detaljerad information se: Utbildning – Yrkeshögskolan. För bedömning av utländsk utbildning och kompetens se: Bedömning av utländsk utbildning och kompetens – Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Dokument att bifoga i ansökan:

  • Gymnasiebetyg, gymnasiedokument eller motsvarande
  • CV, personnummer, nuvarande bostadsadress
  • Eventuella intyg från arbetsgivare/tidigare utbildning

Godkända filformat är Word och Pdf. Obs! betyg ska vara i originalutförande. Skärmdump av onlinepublicerade betyg godkänns inte. Om du uppfyller behörighetskraven blir du kallad till Restaurangakademien för en intervju och ett praktiskt prov. Antagningsbesked meddelas efter det praktiska provet.  

Datum: Utbildningen pågår från 9 augusti 2024 – 23 maj 2025
Ansökningsperiod: 1 februari – 15 maj 2024
Omfattning:
Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier (200 YH-poäng) uppdelat på två terminer, varav 16 veckor är praktik, Lärande i arbete (LIA)
Föreläsare:
Utbildningens föreläsare är experter inom restaurang, vin och dryck. Lär känna våra föreläsare bättre här.
Undervinsingsspråk: Svenska och engelska
Avgift: Utbildningen är avgiftsfri. Kostnader för kurslitteratur, studiematerial och måltider tillkommer och debiteras terminsvis med 3 200 kr inklusive moms
CSN: Utbildningen berättigar till studiemedel. Ansök hos Centrala studiestödsnämnden CSN
Stipendier: Ett sätt att finansiera delar av din utbildning är att söka stipendier
Antal platser: 36
Plats:
Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm
Kontakt: Camilla Ahnström, Utbildningskoordinator

Sagt om utbildningen

Utbildningen är en unik språngbräda som kommer kunna öppna många dörrar och ett fantastiskt tillfälle till att forma sin egen karriär.

Sören Polonius, chefssommelier Adam & Albin samt föreläsare på Restaurangakademien

Jag rekommenderar utbildningen till de som vill utvecklas inom sin yrkesroll eller helt byta bana i livet.

Pernilla Friari, YH-student HT 2023-VT 2024

Jag valde att söka utbildningen för att jag vill få en djupare förståelse och kunskap i yrket som sommelier. Utbildningen passar alla oavsett om du har erfarenhet från branschen eller inte. Det viktigaste är att man har ett genuint intresse.

Amanda Kristiansson, YH-student HT 2023-VT 2024

Utbildningen ger möjlighet till att skapa nya kontakter och nätverk, som enligt min erfarenhet är bland det viktigaste och roligaste med restaurangbranschen. Oavsett om du är ny i branschen eller vill vidareutbilda dig så är detta en utbildning för dig som verkligen vill satsa på att jobba inom restaurangbranschen. Dessutom får du möjlighet att genomföra två praktikperioder vilket kommer ge dig en ordentligt inblick i verkligheten och stärka din yrkesroll.

Emelie Svensson, krögare Restaurang Agnes