• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Trestjärniga kocken Clare Smyth på Restaurangakademien

February 15, 2016 Posted by

I samband med finalen av Årets Kock, den 11:e februari, kom Clare Smyth till Stockholm för att delta i juryn. Clare Smyth är Chef Patron på Restaurant Gordon Ramsay i London och den första brittiska kvinnan som förvaltar tre Michelinstjärnor. I höst öppnar hon sin första egna restaurang, också i London.

Dagen innan finalen ordnade vi en inspirationsträff där kvinnliga kockar bjöds in till en förmiddag tillsammans med Clare. Tanken var att samla ett gäng drivna tjejer för att motiveras och inspireras, dels av Clare och dels av varandra. 

Uppslutningen var helt fantastisk! 50 st kom och fyllde vår största föreläsningssal. Bland deltagarna såg vi kända namn som Cajsa Johansson (Cajsas kök) Frida Ronge, (At Six), Malin Söderström (Moderna muséet) Titti Qvarnström (Bloom in the park) och Ulrika Brydling (Brydlings). Före detta studenter från vår kökschefsutbildning dök också upp, bland andra kocken och krögaren Lisa Lönner Pulkkinen (Fine Home Dining by Lisa) som var strålande moderator och Ellinor Petersson Storm från Granö Beckasin utanför Umeå. Men roligast var mixen! Utöver alla tjejer som redan är inne i branschen kom det 15 elever från både Stockholms Hotell och Restaurangskola och Internationella Restaurangskolan. De ställde många intresserade och smarta frågor.

Clare i sin tur berättade ärligt och öppet om vägen till sin framgång. Här är några tips vi fick:

  • Attityden är allt! På alla roller. Den går genom köket till maten och gästen. Fokusera på det du gillar, inte på det som är negativt
  • Sätt tydliga mål och utmana dig själv! Stort som smått. När Clare blev ombedd att skura golvet i källaren på en restaurang tänkte hon "ska jag städa golvet ska jag göra det bättre och snabbare än alla andra som någonsin gjort det."
  • Våga ta risker, var inte rädd för att misslyckas
  • "Talang" finns inte – talang är 10 000 kvalificerade arbetstimmar och en positiv inställning
  • Omge dig av "brilliant people" och skaffa gärna en mentor. Själv har hon både Gordon Ramsay och Alain Ducasse som bollplank

En annan fråga vi diskuterade är hur man hanterar negativa personer omkring sig eller kollegor med dålig attityd. Clares råd var glasklart – "fokusera på din profession och var bättre än dem! De kommer förr eller senare att bli utfasade."

Under punkten "utmana dig själv" går Clares nästkommande satsning. I mars slutar hon arbeta för Gordon Ramsay och öppnar sin första egna restaurang. Efter att, som hon själv uttryckte det, ha maxat i alla guider är hon redo att ta nästa steg och dessutom göra något för sig själv. Dock är inte målet tre stjärnor och restaurangen kommer inte heta Clare Smyth. Främst för att hon vill att resturangen ska vara allas – ett andra hem för de som bor i närheten och ett ställe som alla medarbetare ska känna är deras, där de är lika viktiga som hon. Med största säkerhet kommer Clare Smyths restaurang också vara präglad av ett hållbarhetstänk med respekt för miljö, råvara, bonde och en hållbar lönsamhet. Parametrar som Clare gärna pratar om och brinner för. 

Det här och mycket mer hann vi diskutera under förmiddagen med Clare Smyth.Tack alla som kom och var med oss! Vi är så glada över uppslutningen och arbetar på att få till liknande inspirationsträffar snart igen!

 

Lina Telander, marknadsansvarig och utbildningsansvarig kök

 Kommentarer