• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Toppstudenter på stipendieresa i Toscana!

november 8, 2018 Posted by

Kursettan och kurstvåan på våra sommelierutbildningar belönas med en stipendieresa från Spring Wine & Spirits. I år bar den av till Toscana! Robin Kolind från The Winery Hotel var en av deltagarna och vi har frågat hur han upplevde resan.

Vad är ditt helhetsintryck av vistelsen i Toscana?
– Sätt mig med ett gäng duktiga sommelierer som tycker att vin är gott och livet är allmänt härligt så är det svårt att misslyckas. Jag tror jag talar för alla när jag säger att vi hade en fantastisk resa.

Vad tyckte du om resmålet?
– Toscana är utan tvekan min nya förälskelse. Varenda gång vi stannade var där obeskrivliga utsikter, orörda landskap, 1000-åriga slott eller en simpel bensinmack med det godaste kaffe jag druckit. Den enda nackdelen med resan var att den tog slut för fort.

Fick du lära dig något om vinframställning eller vinodling som du inte visste innan?
 – Jag vill tro att jag har ganska bra koll på hur vin fungerar. Jag pratar en hel del om vin i mitt yrke och mycket om Toscana. Hur vinet görs, vilka fat man använder eller hur länge de lagras är dock något som ofta förblir osagt. Vin är för mig kärlek och inte nödvändigtvis särskilt tekniskt.

Har denna resa givit dig några nya erfarenheter som du kan få användning av i ditt yrke?
 – Som jag snuddade vid innan så var det inte kunskaperna jag fick utveckla eller som jag idag förmedlar. Kärleken bakom arbetet, att få träffa vinmakare och dofta på växterna i gårdarna. Detta är något jag tar med mig. Oavsett hur många böcker man läser, hur många föreläsningar man lyssnar på eller hur många viner man provar från ett vinområde så kommer man aldrig förstå det. Inte förrän man är där och ser, känner, doftar och smakar.

Vilket är det starkaste minnet från resan?
 – Detta var första dagen, detta kommer jag aldrig glömma. Vi var nere i Montalcino, vi hade besökt Castel Giocondo och Luce. Till lunch åkte vi upp till ett “slott” på en kulle med utsikt över Montalcino. Allt vi såg tillhörde Frescobaldi och man såg väldigt långt härifrån. Vi satt inne i en byggnad med minst ett par hundra år på nacken och blev serverade en vegetarisk förrätt. Grönsakerna var odlade i trädgården utanför, vinet vi drack var odlat i gården man såg en bit bort. I detta toscanska paradis satt vi och berättade om svensk matkultur och diskuterade om smörgåslunch är en grej. Det var bisarrt. Det var obeskrivligt bra.

Robin Kolind, kurstvåa Sommelier Steg 2 HT2017

 Kommentarer