• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Sommelier VM – vilket mästerskap!

May 4, 2016 Posted by

Vilket världsmästerskap Argentina bjöd på! Så otroligt häftig resa. Att Arvid Rosengren kammade hem svensk vinst gör det ännu bättre att ha haft nöjet att varit med på plats!

ASI, Association de la Sommellerie Internationale hade ett officiellt program fyllt med massor av fantastiska vinprovningar, middagar, luncher och förstås tillgång till tävlingen. Jag var inte med på hela programmet utan hade biljetter till följande utvalda moment; Tävlingen, Öppningskvällen hos producenten Trapiche, Möet & Chandons cocktailmingel där semi-finalisterna utsågs samt finalmiddagen!

Trapiche

På fredagkväll åkte vi med buss från hotellet cirka 20 minuter utanför Mendoza till Trapiches vineri. Vädret har varit extremt varierande men det här var som en varm sommarkväll. Vi togs emot med ett glas Trapiche extra brut. Efter det var det minglande provning av deras sortiment. Mitt bland världseliten hade jag och Anna Spendrup det stora nöjet att träffa Gerard Basset – en livs levande legend i vinvärlden! Efter en stund var vi välkomna in till det enorma partytältet där runda bord var vackert uppdukade. Utan bordsplacering gjorde vi som alla svenskar gör utomlands, vi satte oss med varandra. Fantastiskt trevligt sällskap, goda viner och underbar omgivning!

På lördagskvällen var det dags för spännande besked och cocktailfest signerad Möet & Chandon. Champagnen fylldes ständigt upp i glasen och stillade de nervösa gästerna. Från alla håll serverades det plockmat, bl.a olika empanadas fyllda med köttfärs, kyckling och blodkorv. Samt ett helt dessertbord, de verkar vara väldigt förtjusta i sina sötsaker i detta land. Minglet hölls på The Park Hyatt där tävlingen hade sin bas. Alla var uppklädda och stämningen var på topp när semi-finalisterna skulle utses…

Först meddelade dom att istället för 12 stycken semi-finalister så skulle det bli 15! Robert Anderssons kandidatnummer var först att ropas upp, till hans stora lättnad då han inte var helt nöjd med sina insatser på praktiska moment.

Sen ropades nummer efter nummer upp och hela Norden stod på scenen! Danmark, Norge, Sverige, Finland och efter det ett stort jubel när Argentinas representant klev upp på scenen!

Sen började det verkligen bli spännande, Polen, Ryssland klev upp på scen och Sören Polonius som tränat våra svenskar skämtade om att det endast är cool climate countries i final. Nördskämt men kul, det är otroligt hur Norden ligger i framkant! Sverige hade helt klart mest supportrar och sommelierer på plats ( bortsett Argentina förstås) och det är fantastiskt!

Några till länder bl.a. Frankrike ropades upp och nu började man, trots att Arvid Rosengren är Europamästare, att fundera. Finns det en risk att han inte går vidare..?

Sista numret ropades upp… Arvid går vidare!!!:))) Det var minst sagt ett känslosamt svenskt gäng på plats, många glädjetårar!

Moetmingel

På söndagen hade vi nöjet att följa de tävlande i sina olika praktiska moment som inkluderade blindprovning, mat- och vinrekommendationer samt andra inslag. Bland annat fick de tävlande i uppdrag att övertyga ett gäng vinintresserade 40-åringar att välja just deras restaurang som den bästa upplevelsen samt fest Argentina kunde erbjuda. Väldigt intressant och kul att det var öppna dörrar på dessa moment. Paz Levinzon, Argentinas representant, hade överlägset störst publik!

Måndagen var fri från tävlingsmoment men ändå ett fullspäckat schema för de tävlande och domarna. Själv gick jag på Park Hyatts Spa och tog en ”Swedish Massage” samt en facial i två timmar för 1000 pesos, cirka 600:-, det kunde jag väl vara värd 😉

Så kom Finaldagen…
Solen sken och jag och många från den svenska hejaklacken valde att ladda med stor frukost och sen avkoppling vid Park Hyatts pool. Lunchen som blev en drink och lite empanadas, kändes som en bra start på dagen! Där träffade jag Arvid och Robert som båda var på bra humör men självklart lite spända inför kvällen…

Kl. 15.00 var det dags. Nu öppnades dörrarna på Teatro Independencia och snart kom beskedet att Arvid Rosengre n-Sverige, Paz Levinson – Argentina och David Biraud – Frankrike var i finalen!

Scenen var pampig och det kändes verkligen som att man var på teater när Arvid intog den. Han var underhållande, proffsig och jobbade väldigt smidigt. Inte oväntat att han blev vinnare!

Arvidvinner

Kvällen firades storslaget. Nu återstår det bara att Sverige får den första kvinnliga världsmästaren…

Tina Trigg, RestaurangakademienKommentarer