• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Sommelier-SM!

May 17, 2016 Posted by

Vi vill börja med att gratulera den numera regerande Sverigemästaren i sommellerie – Fredrik Lindfors från Grand Hôtel!

Sen kan jag inte låta bli att belysa hur välorganiserad och underhållande tävlingen var. Karina Tholin som är ordförande i Sveriges Sommelierförening samt Sören Polonius som tränar det svenska landslaget har hittat så många fantastiska eldsjälar som tar sig an olika uppgifter.

Några som bör nämnas är Louise Bergdal som är en del av den tekniska kommittén samt en av våra Diplomastudenter Sofie Norling. De skötte större delen av logistiken under tävlingen och allt var extremt välplanerat.

Patric Anderson som just gick ut vår sommelierutbildning steg 2 som kurstvåa är en stjärna på teknik och datorer. Han har fått stort ansvar över Sommelierföreningens hemsida så även här går det framåt!

Efter finalen var det middag med Viniportugal på vinkällaren Grappe och här hade vi äran att få delta. Ett av de mest intressanta samtalen hade jag med sommelieren, och tidigare SM-vinnaren, Fredrik Hierner. Han är verksam i Danmark, men arbetar tillsammans med bland andra Sören Polonius för att ta fram de olika tävlingsmomenten. Han berättade att de ständigt jobbar med att förbättra tävlingen, något som i år verkligen har märkts.

De har jobbat stenhårt med att göra tävlingarna mer publika. Några moment från finalen i år var att känna igen olika etiketter från etablerade vinproducenter samt identifiera några vinpersonligheter. Detta gjordes på en stor tv-skärm med klanderfri och fungerande teknik, något som tidigare år strulat en del. Att allt rullade på med sådan bra timing tror jag är en av de bidragande anledningarna till att tävlingen i år var mer underhållande. Sen är det självklart mycket tack vare den höga nivån på de tävlande, Sverige är världsbäst!

Frida Hansson som examinerades från vår Yh-utbildning Internationell Sommelier tog hem andraplatsen och Maya Samuelsson kom trea. 

Vill ni läsa mer om Restaurangakademiens resa till världsmästerskapen i Argentina då Arvid Rosengren kammade hem vinsten kan ni göra det här.

Efter att ha följt fyra av våra studenter i SM ser vi nu även fram emot att se ett flertal av dem tävla i Lily Bollinger, semifinalen är den 30 maj!

Tina Trigg, dryckes- och säljansvarig RestaurangakademienKommentarer