Smörstekt skreitorsk med betor, morötter, beurre blanc och löjrom
4 personer
700 g Skreitorskrygg
10 % rimlag (1 dl salt och 1 liter vatten)
2 gulbetor
2 polkabetor
2 gula morötter
2 orangea morötter
Smör
Salt och peppar
Beurre blanc
4 dl vitt vin
2 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
400 g smör
4 msk löjrom
Putsa och trimma fisken. Koka upp 1 liter vatten och 1 dl salt till rimlag. Kyl ned.
Lägg fisken i rimlagen och låt ligga i 10 minuter. Stycka upp i fina portionsbitar och torka dem torra.
Bryn i panna så att fisken får färg. Stek klart i ugn på 90 grader till 44 grader i mitten.
Hacka löken och slå på vinet i en kastrull, koka ner till en 1/3.
Späd med grädden och koka vidare till 1/3 återstår.
Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget till det reder sig.
Smaka av med salt och löjrom.
Koka betorna mjuka i välsaltat vatten. Skala och skär ned dem i mindre bitar. Skala och skär ned morötterna och stek dem i smör. Tillsätt betorna och smaka av med salt.
Till den här rätten dricker du med fördel S A Prüm Bernkasteler Lay, Mosel, Tyskland 2012 eller Maglehem n:o 4, Sverige.
Februari 2018
