• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Ska en tjänsteman styra vilka sommelierutbildningar vi ska ha?

oktober 28, 2015 Posted by

Under fyra år har Restaurangakademien bedrivit en Yh-sommelierutbildning  som har varit väldigt lyckad. Över 100 sökande per läsår och ca 94% som kommer direkt i arbete. Såväl restaurangbranschen som studenter har varit mycket nöjda med utbildningen.

2014 blev vi helt plötsligt inte beviljade en yrkeshögskoleutbildning. Vi förstod ingenting. Våra resultat är högre än snittet för alla Yh-utbildningar och betydligt högre än snittet för utbildningar inom besöksnäringen.

Vad hände? Varför? Yrkeshögskoleverkets förklaringar var lite olika men den förklaring jag får höra flest gånger är att det är så väldigt många institutioner som vill bedriva Yh-utbildning och att endast 25% blir beviljade.
Visst förstår jag orden, men har tjänstemannen på Yh-myndigheten läst på sin läxa? Restaurangakademiens sommelierutbildning visade ett högre resultat än Yh-utbildningar i snitt och betydligt högre än besöksnäringens utbildningar.

I år får vi bedriva Yh-sommelierutbildning igen. Jätteroligt för de sökande, för branschen och för oss. Men vi på Restaurangakademien är ändå förvånade. 

Vi bjöd in den nye generaldirektören, Thomas Persson, och han var snabb på att vilja lära och förstå. Det visade sig att även den nya gymnasie- och kunskapslyftsministern, Aida Hadzialic, ville lära och förstå. Det resulterade i att onsdagen den 21 oktober hade vi statsråd och generaldirektör med följe här hos oss på Restaurangakademien för en hel förmiddag och lunch.

Det vi tyckte var viktigt att prata om och få våra gäster att förstå var:

  • Restaurangbranschen anställer nästan tre gånger fler människor än vad t ex bilindustrin gör. Restaurangbranschen är en av de viktigaste branscherna i Sverige. Samtidigt som vi växer
  • Restaurangakademien är en viktig mötes- och utbildningsplats för branschen
  • Yrkeshögskolan och gymnasie- och kunskapslyftsministern bör satsa på restaurangbranschen och Restaurangakademien

Grundidén, som jag förstår den, med Yrkeshögskola är att studenter som har ett hantverkslärande skall ha lika rätt som de som har ett akademiskt lärande till att få utbildning betald av staten och rätt till CSN. Tanken är ju helt rätt. Problemet blir när själva utförandet och det regelverk som finns inte helt och hållet är anpassat till verkligheten.

Förändring är på väg och det kändes som att vi närmade oss varandra. Framtiden får utvisa om restaurangbranschen får högre status.

//Hanna Halpern, VD RestaurangakademienKommentarer