Saffransbrûlée med glögginkokta päron och mandarinsorbet
10 personer
Saffransbrûlée
7,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
150 g socker
8 äggulor
2 vaniljstänger
Cassonade socker
1 g saffran
Koka upp socker, grädde och mjölk med saffran och vanilj. Vispa äggulorna lätt. Häll den varma gräddmjölken över äggen och blanda ihop. Låt stå i ca 15 minuter. Sila upp saffransbrûléen i portionsformar och baka av i ugn på 90 grader tills saffransbrûléen har stannat. Ta ut formarna och låt dom kallna. Strö cassonade socker över och karamellisera sockret under grillelement i ugn eller med en gasolbrännare. Servera.
Glögginkokta päron
5 st Anjou päron
0,5 flaska glögg
Nejlika
Stjärnanis
Kardemumma
Kanel
Ingefära
Skala päronen och skär dom i klyftor. Koka upp glöggen och tillsätt kryddorna. Lägg i päronen och låt dom koka tills dom är mjuka. Låt päronen svalna i sitt spad.
Mandarinsorbet
10 dl mandarinsaft
5 dl sockerlag
1-2 msk citronjuice
Pressa mandarinerna. Smaka upp saften med sockerlagen och citronjuice. Kör i glassmaskin.
Till den här desserten dricker du med fördel Castelnau de Suduiraut, Sauternes, Frankrike (Nr 3690 på Systembolaget)
Alkoholfritt alternativ: Äppelglögg Alkoholfri från Värmdö Musteri. Serveras gärna kall tillsammans med ett par isbitar.
November 2019
