• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Saffransbrûlée med glögginkokta päron och mandarinsorbet

10 personer

Saffransbrûlée
7,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
150 g socker
8 äggulor
2 vaniljstänger
Cassonade socker
1 g saffran

Koka upp socker, grädde och mjölk med saffran och vanilj. Vispa äggulorna lätt. Häll den varma gräddmjölken över äggen och blanda ihop. Låt stå i ca 15 minuter. Sila upp saffransbrûléen i portionsformar och baka av i ugn på 90 grader tills saffransbrûléen har stannat. Ta ut formarna och låt dom kallna. Strö cassonade socker över och karamellisera sockret under grillelement i ugn eller med en gasolbrännare. Servera.


Glögginkokta päron
5 st Anjou päron
0,5 flaska glögg
Nejlika
Stjärnanis
Kardemumma
Kanel
Ingefära

Skala päronen och skär dom i klyftor. Koka upp glöggen och tillsätt kryddorna. Lägg i päronen och låt dom koka tills dom är mjuka. Låt päronen svalna i sitt spad.


Mandarinsorbet
10 dl mandarinsaft
5 dl sockerlag
1-2 msk citronjuice

Pressa mandarinerna. Smaka upp saften med sockerlagen och citronjuice. Kör i glassmaskin.

Till den här desserten dricker du med fördel Castelnau de Suduiraut, Sauternes, Frankrike (Nr 3690 på Systembolaget)

Alkoholfritt alternativ: Äppelglögg Alkoholfri från Värmdö Musteri. Serveras gärna kall tillsammans med ett par isbitar.

November 2019