Rosmarinstekt lammsadel med lammbringa, tryffelsky, jordärtskockspuré, grön sparris och brysselkål
1 lammsadel (ca 4 kg)
citronskal, rosmarin, vitlök, salt och peppar
- Stycka ur filéerna med kotlettbenen och putsa bort alla hinnorna.
- Krydda med salt och peppar och bryn köttet i stekpanna.
- Krossa vitlöken och lägg med i pannan, även rosmarinen.
- Riv citronskalet och strö över köttet.
- Stek på galler i en 80° ugn till en innetemperatur på 56°.
Lammbringa
Dijonsenap
3 dl vitt vin
1 liter kalvfond
vitlök
1 kg bringa
1 gul lök
1 morot skalad
2 st lagerblad
3 kvistar timjan
salt och peppar
- Krydda bringan med senap, timjan, vitlök, salt och peppar.
- Bind upp och bryn den i en panna tillsammans med grönsaker och kryddor. Lägg i en tryckkokare och slå på vin och fond så det täcker .
- Koka till bringan i ca 40 min. Kyl ner i press och skär fina bitar som ev. steks vid servering.
Gotlandstryffelsky
3 schalottenlökar
4 dl vitt vin
2 dl vitt portvin
5 msk finhackad tryffel (helst Gotländsk)
1 dl tryffeljuice
1,5 lit lammfond
- Skiva löken och fräs i en kastrull.
- Tillsätt alla viner och koka ner till en sirapskonsistens.
- Tillsätt kalvfonden och koka till en simmig konsistens.
- Sila och tillsätt tryffeljuicen och den hackade tryffeln.
- Smaka av med salt och peppar.
Jordärtskockspuré
Ca 600 g jordärtskocka
Ca 100 g mandelpotatis
6 dl grädde
Salt
- Skala och skär ner skockorna och potatisen och lägg i kastrull, slå på grädde.
- Koka mjuka och mixa sedan slät i mixer och smaka av med salt.
Brysselkål och grön sparris
Ca 20 st brysselkål
1 kg sparris
4 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
sherryvinäger
salt och peppar
- Putsa och skär brysselkålen i fyra delar. Ansa och skär sparrisen i fina bitar
- Råstek sparris och brysselkål i olivolja. Avsluta med finhackad lök och vilök.
- Avsluta med vinäger och smaka av med salt och peppar.
Garnityr: senapsört och körvel.
Till den här rätten dricker du med fördel Nipozzano Chianti Rúfina 2015, Italien , Toscana , Chianti ( nr 2969 på Systembolaget).
Alkoholfritt alternativ: Nigrum (nr 1925 på Systembolaget).
April, 2019
