• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Premiär för ostutbildningen Diplomerad Fromager!

May 8, 2017 Posted by

Äntligen finns en grundutbildning för att öka känslan för god ost! Roland Persson och jag har drömt om att göra en riktig ostkurs ända sedan vi en gång satsade på en välfylld ostvagn på Franska Matsalen på Grand Hôtel på nittiotalet och deltog i Ost-VM Caseus Award i Lyon. Den svenska Ostfestivalen som jag varit med att arrangera i fyra år på Nordiska museet och nu senast på Münchenbryggeriet har gett mig massor av kontakter, kunskap och inspiration som jag längtat efter att få dela med mig av.

Den första pilotkursen gick alltså av stapeln 20, 21 och 28 april på Restaurangakademien. Under tre dagar provade vi ett hundratal ostar och osträtter. Fantastiska deltagare från restaurang och butik men även andra intresserade lärde sig om ostkultur och historia och provade olika mjölksorter med Martin Ragnar. Roland och köket serverade ostmåltider på läckra ostrecept. Kerstin Jürss berättade om Sveriges växande skara gårdsmejerister och ystade ost på småskaligt sätt med gruppen. Svenska och internationella ostar av olika typ provades med drycker till. Mitt i kursen fick vi besök av näringsministern med entourage. Kul!

Ola Lindblad som är ostmästare på Arla Foods Kalmar mejeri, talade om ystning i större skala och visade vad lagringen gör med osten. Alla klassiska ostar – Grevé, Herrgård, Präst och Svecia provades i olika mognadsstadier och vi fick även prova mejeriets ännu inte lanserade ostar. Ostansvarige Anders Karlsson från NK Saluhall tog med sina favoriter och berättade om sitt liv bakom ostdisken inköp, sälj och säsong. Roland bjöd på traditionell fika i form av kaffeost, kalvdans, ostkakor…

Sista dagen kom schweizaren och bronsmedaljörer från Ost-VM Michael Mathier från SwissMathier och Mons Fromagerie. Michael visade hur han gjorde en snygg ostbuffeé med internationella ostar och vi provade drycker till. Sedan gick gruppen ut i köket och lagade en somrig grill- och ostlunch samt lyxiga smårätter och osttillbehör med Roland. Sista eftermiddagen ägnades åt skriftligt kunskapsprov och blindprovning av ost. Därefter blev det diplom- och fromagerknivsutdelning till deltagarna och champagnemingel med osttilltugg som avslutning.

Tack till alla duktiga deltagare och föreläsare!
Ia Orre Montan, föreläsare och initiativtagare Diplomerad Fromager


 Kommentarer