• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Mattias Eriksson: ”Utbildningen öppnade mina ögon för hela verksamheten”

november 14, 2017 Posted by

När Mattias Eriksson gick sin första utbildning på Restaurangakademien avslutande han med flaggan i topp som kursetta på Kökschefsutbildningen våren 2016. Mattias driver idag Borgen Restaurang och Festsalar i Uppsala och har precis påbörjat sin sommelierutbildning på Restaurangakademien.  Vi är otroligt glada över att ha tillbaka Mattias som student och passade på att ställa ett par frågor till honom under en av hans kursdagar hos oss.

Varför valde du att gå kökschefsutbildningen på Restaurangakademien?

– Jag kände att jag hade fastnat lite i min utveckling och kände inte längre samma glöd som förr för den dagliga verksamheten. Efter ett antal samtal med min dåvarande arbetsgivare blev jag rekommenderad att söka kökschefsutbildning i hopp om att åter igen hitta passionen jag tidigare känt. Jag tyckte idén lät bra och då var det självklart för mig att söka till just Restaurangakademien.

Hur tycker du utbildningen har påverkat din verksamhet?

– Jag måste säga att utbildningen överträffade mina förväntningar oerhört. Som kökschef hade jag tidigare koncentrerat mig på kökets verksamhet och allt som hör därtill, men fick nu upp ögonen för resten restaurangverksamheten på ett helt nytt sätt. Kort efter utbildningen kände jag att det var dags för nya utmaningar, och denna gång lät jag bli att begränsa mig till kökets trygga famn. Idag driver jag en framgångsrik restaurang- och festvåning i Uppsala och förhoppningsvis stannar inte äventyret där!

Var det någon lektion som du tyckte var extra givande?

– För mig så var det dagen med kommunikation och ledarskap som gav mest. Den fick mig att förstå att man skickar ut så otroligt mycket signaler till sina anställda och kollegor, utan att tänka på att man gör det och hur det uppfattas! Vår kursledare, Lennart R. Svensson, fick mig att efter den dagen vara mer uppmärksam på hur vi kommunicerar med varandra, samt hur vi som ledare på arbetsplatsen ansvarar för samspelet mellan både kollegor och gäster.

Vem skulle du rekommendera kökschefsutbildningen till?

– Jag skulle utan tvekan rekommendera kökschefsutbildningen till alla kockar och blivande köksmästare med brinnande intresse för den här branschen. Ett par års yrkeserfarenhet bör man ha innan utbildningen, det är verkligen då man behöver fylla på med mer kunskap utöver det grundläggande i yrket som man lär sig på sina första arbetsplatser.

Nu går du även vår sommelierutbildning, vad är dina förväntningar och mål med den?

– Jag hoppas kunna få en utförlig kännedom och förståelse för dryck i alla dess former. Med den kunskapen i ryggen kommer vi ha bättre möjlighet att sammanföra mat och dryck, vare sig det är lunch, à la carte eller festvåning, och skapa en oförglömlig upplevelse för gästen. Sen ser jag också fram emot att upptäcka en helt ny värld av goda drycker från alla världens hörn.

Jag tror branschens gemensamma passion och brinnande intresse för vårt hantverk och den yrkesstolthet vi känner varje dag går hand i hand med Restaurangakademiens värderingar, och jag känner inget tvivel över att ifall fler köks- & restaurangchefer söker sig mot nya och tuffare utmaningar så kommer vi tillsammans att fortsätta utveckla det gastronomiska Sverige. Min passion för matlagning och likaså driften att fortsätta utveckla mig själv har aldrig varit större än efter min tid på akademien.

Läs mer om Restaurangakademiens Kökschefsutbildning här.

Läs mer om Restaurangakademiens Sommelierutbildning här.Kommentarer