• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

LIA-handledarna från The Burgundy har ordet!

May 16, 2017 Posted by

Just nu är våra YH-studenter ute på praktik, en stor del av utbildningen. I Gamla Stan hittar vi Daniel Crespis restaurangimperium med bland annat Tweed och The Burgundy som haft praktikanter från vår YH-Internationell Barchefsutbildning samt YH-Internationell Sommelierutbildning. På vårt besök till The Burgundy träffade vi Julia Hamring och Doris Charapkina, båda tidigare studenter som idag agerar handledare åt våra nuvarande studerande. Vi har ställt dom lite frågor om vikten av utbildning samt praktik.

Varför har ni valt att utbilda er?
 – För att kunna lära vidare. Gästerna förlitar sig på våra kunskaper så vi såg till att besitta den informationen dom undrar över.

Vad har utbildning gett er för verktyg i arbetslivet?
 – Merförsäljning. Tilltro. Självförtroende. Bättre service. 

Vart hade ni praktik under er studietid?
 – Julia var på Pubologi och Mathias Dahlgren. Doris var på Omakase Köttslöjd och Esperanto. Alla fyra enheterna gav jobbmöjligheter men det var Pubologi respektive Omakase Köttslöjd som ledde in till den nuvarande gemensamma arbetsplatsen The Burgundy i samma koncern. 

Vad tycker ni är viktigast att tänka på inför val av praktikplats?
 – Vad målet är. Vad man vill få ut av praktiken och vilket ställe (och handledare) som kan leverera det. Hitta fokusområden och passa på att prova två helt skilda platser för att förstå vad som passar dig. 

Vad bör man som handledare tänka på innan man tar emot praktikanter?
 – Villkoren. Att tydligt förmedla profilen, klientelet, inriktning så det framgår vad vi kan bidra med för kunskaper. 

Varför tar ni emot praktikanter?
 – Handledarna lär sig ännu mer om vin genom att lära ut. Vi utvecklar vårt servicearbete och ledarskap i och med att reflektera kring vad vi gör och varför. Det är roligt att se utveckling hos andra. Vi har erfarenhet av hur det är att vara praktikant och ser vikten av att tillämpa teorin i det praktiska utförandet. 

Hur ser ni på er framtid i restaurangbranschen?
 – Att det bara har börjat, nu har man bara skrapat på ytan. Att genomföra en sommelierutbildning öppnar många nya dörrar. Det finns alltid olika fokusområden i branschen såsom ledarskap, sälj, vinnörderi, service, socialt samspel, teambuilding. Man blir aldrig fullärd och vi är hungriga på att lära oss mer!

Nästa kursstart Yh-Internationell Sommelier: 18 augusti 2017
Nästa kursstart Yh-Internationell Barchef: 1 september 2017 Kommentarer