Laxtataki med sojamajonnäs och gurksallad
10 personer
Laxtataki
Ingredienser
600 g Salmalax
50 g färsk ingefära
1 msk sambal oelek
salt
- Salta laxen och halstra snabbt på hällen eller i het panna runtom.
- Riv ingefäran fint, blanda med sambal och stryk på stekytan på laxen. Skiva sedan vid servering.
Sojamajonnäs
Ingredienser
1 äggula
2 dl olja
1/2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk soja
3 droppar tabasco
salt
- Vispa äggulan med vinäger och senap. Tillsätt oljan i mycket små mängder till
- en början, alla ingredienser skall ha samma temperatur.
- Smaka av med soja, salt och tabasco.
Gurksallad
Ingredienser
1 gurka
10 cm rättika
1 lime (skal och juice)
1 tsk fisksås
1 msk sesamolja
rostade sesamfrön
koriander
- Skala och strimla gurkköttet (ej kärnhus) och rättikan i tunna strimlor.
- Blanda med limeskal, juice, fisksås och sesamolja.
- Toppa med sesamfrön och koriander vid servering.
Till den här rätten dricker ni med fördel Burgáns Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2015.
(Nr 70986 på Systembolaget)
September 2014
