• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Lättbakad skreitorskrygg, purjolökscrème, forellrom, gurka, kapris och honungssyltad tomat

Lättbakad torskrygg
Ca 1 kg torskrygg
1 l 10 % rimlag

Lägg fisken i rimlagen och låt ligga 10 min.
Avstanna rimningen i kallt vatten och torka på handduk/papper.
Lägg på en oljad plåt och baka i 80° ugn till en innertemperatur på 44°.

Purjolökscrème
1 stor purjolök
2 st persiljerötter
4 dl grädde
Salt

Dela purjolöken på längden och skölj bort sand och smuts. Skär i mindre bitar.
Skala och skär ner persiljerötterna i mindre bitar.
Koka purjolöken och persiljeroten mjuk i grädden.
Häll av grädden, mixa slät och späd med kokgrädden. Smaka av med salt.

Syltad tomat
10 st cocktailtomater på kvist
1 dl vitvinsvinäger
2 dl honung
3 dl vatten
10 kvistar timjan

Skålla tomaterna i kokande vatten och kyl snabbt av i isvatten, skala sedan.
Koka upp vinäger, honung och vatten med timjan och slå över tomaterna. Låt svalna.
Dekorera med: tärnad gurka, hackad kapris, hackad persilja, skuren gräslök och olivolja.

Till den här rätten dricker du med fördel Chablis Premier Cru Les Beauroys Domaine Laroche 2014, Frankrike (nr 73923 på Systembolaget).

Alkoholfritt alternativ: Leitz Eins Zwei Zero 2016 (nr 11901 på Systembolaget).