Under fyra inspirerande halvdagar fördjupar vi oss i fermenteringens värld en uråldrig teknik som i dag ligger helt rätt i tiden. Kursen ger både praktisk kunskap och teoretisk förståelse för hur vi kan förädla råvaror och öka hållbarheten med hjälp av naturliga processer.
Dag 1 Mjölksyrning i saltlake
Vi startar med grunderna i fermentering och lär oss mjölksyrejäsning i saltlösning. Detta är en metod som lämpar sig väl för till exempel gurka eller bönor. Dagen innehåller både teori och praktiskt arbete.
Vid detta tillfälle är trädgårdsmästaren på Rosendals Trädgård, köksträdgården, Ossian med för att prata om värdet i ekologiska/biodynamiska råvaror och jordhälsa (och hur det har att göra med fermentering). Ossian är fermenteringsexpert och har även egen odling på Ekerö.
Dag 2 Torr mjölksyrning
Vi fortsätter med den torra mjölksyrningen, en metod som används för till exempel surkål och kimchi. Fokus ligger på teknik, hygien och smakbildning.
Dag 3 Fermenterade drycker och andra konserveringsmetoder
Vi går vidare till fermenterade alkoholfria. Här får du prova att starta egna dryckesfermenteringar.
Dag 4 Avslutning och tillämpning
Vi rundar av kursen med en gemensam lunch där vi visar hur fermenterade produkter kan användas i matlagning. Ett tillfälle att knyta ihop teori och praktik och smaka på resultaten!
Tider: 11/11 09:00-12:00, 18/11 09:00-12:00, 25/11 09:00-12:00, 2/12 9:00-13:00
Föreläsare: Danielle Berg
Övrigt: Fika och kursmaterial samt lunch sista tillfället ingår i priset.