• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Kryddgrillad oxfilé med dragonmajonnäs, pommes frites & picklad rödlök

10 pers
Kryddgrillad oxfilé
2 kg oxfilé
1 msk fänkålsfrö
1 msk rosépeppar
1 msk dillfrö
2 lagerblad
1 msk torkad lagerblad

      1. Mortla alla kryddor eller kör dem i en kryddmixer
      2. Putsa och stycka köttet i 150 g bitar. Salta och rulla dem i rubben
      3. Grilla köttet tills det kommit upp till 52 grader i mitten. Låt vila 10-15 minuter.

Dragonmajonnäs
2 äggulor
1msk chardonnay vinäger
1 msk dijonsenap
4 dl rapsolja
30 g nyskuren dragon

      1. Vispa ihop äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan under vispning till en tjock majonnäs. Smaka av med dragon och salt.

Pommes frites
2 kg pommes frites
Dill
Kruspersilja
2 l frityrolja

      1. Värm oljan till 180 grader.
      2. Fritera örterna tills det är krispiga, ca 30 sek. Lyft upp dem och låt dem rinna av på papper.
      3. Fritera sedan pommes fritesen krispig och blanda dem med örterna och smaka av med salt.

Kryddpicklad lök
4 rödlökar
1 tsk anisfrö
1 tsk Spiskummin
1 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja

    1. Skala och skär löken i båtar.
    2. Koka upp vinäger och kryddor. Lägg i löken och låt den koka mjuk, ca 2 min.
    3. Smaka av med salt och olivolja.

Till den här rätten dricker ni med fördel Château du Trignon Rasteau, Famille Quiot, Grenache och Mourvèdre, Rhône, Frankrike
(nr 71626 på Systembolaget)

Alkoholfritt alternativ: Saxhyttegubbens Blåbär, ca. 2300 blåbär, Bergslagen, Sverige
(nr 1964 på Systembolaget)

Juni 2020