Klassiska kåldolmar
4 portioner
Ingredienser
1 vitkålshuvud
300 gr blandfärs
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
½ dl risgryn
1 ½ dl mjölk
salt, vitpeppar
2 msk sirap
3 msk smör
4 dl skysås
- Skär ut stocken på vitkålshuvudet och lägg det sedan i kokande vatten.
- Lossa bladen allt eftersom och lägg i en bunke med kallt vatten.
- Koka risgrynen i mjölk till en tjock gröt.
- Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör utan att den tar färg.
- Blanda färsen med lök, ägg, ris gröt, mjölk och kryddor till lagom konsistens och smak. Kontrollera smaken genom att provsteka en köttbulle.
- Fördela en klick färs på kålbladet som renskurits från stjälkrester.
- Rulla ihop till små paket och lägg i en smörad långpanna eller eldfast form.
- Pensla dolmarna med lite sirap och smält smör.
- Stek dem sedan i 180 graders ugnsvärme i 30 minuter.
- Tillsätt skysåsen och låt steka ytterligare i 30 minuter.
Servera med potatispuré eller kokt potatis och rårörda lingon.
Till den här rätten dricker du med fördel Wisby Stout från Gotlands Bryggeri, Sverige
