• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Karamellstekta juläpplen med kardemummacrème, kavringkrisp och gräddfilsglass

10 personer

10 ingrid marie äpplen
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald stjärnanis
1 msk mald nejlika
1-2 dl äppeljuice
smör och socker till stekning
1 vaniljstång, delad och urskrapad

  1. Skala och klyfta äpplena.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek klyftorna i smör, pudra på med socker och kryddor.
  3. Stek tills de får fin färg.
  4. Tillsätt vaniljstång och juice och låt juicen koka in.

Kardemummacrème
3 dl mjölk
2 msk grön kardemumma
1 vaniljstång (delad och urskrapad)
2 msk maizenamjöl
3 äggulor
1 dl socker
1 dl vispad grädde

  1. Koka upp mjölk, kardemumma och vaniljstång.
  2. Rör ihop socker, gulor och maizena.
  3. Sila över vaniljmjölken på äggen och koka upp allt under kraftig vispning.
  4. Koka ca 30 sek och häll upp i bunke och låt kallna helt i kyl.
  5. Vispa ut krämen slät och vänd ner vispad grädde.


Kavringkrisp
Ca 4 dl smulad kavring
1 tsk malen kanel
100 g smör
80 socker

  1. Stek kavringen med kanel i smör och socker tills den börjar karamelliseras.
  2. Låt svalna.


Gräddfilsglass
1 kg gräddfil
140 g grädde
60 g glykos
300 g florsocker
2 gelatinblad

  1. Blötlägg gelatinet.
  2. Koka upp 1 dl gräddfil med grädden och glykos.
  3. Blanda ner de urkramade gelatinbladen samt resten av gräddfilen och florsockret.
  4. Ställ kallt och kör sedan i glassmaskin.

 Garnityr: karamelliserade mandlar och harsyra

Till den här rätten dricker du med fördel Sherry Bristol Cream, Jerez, Spanien (nr 8228 på Systembolaget) Läs mer om drycken här!

Som alkoholfritt alternativ rekommenderas Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat (nr 1972 på Systembolaget). Läs mer om drycken här!