Kanelbullar
Vetedeg
500 g vatten
1150 g vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
50 g jäst
30 g kardemumma – grovmald
20 g salt
1 ägg
Fyllning
400 g rumsvarmt smör
100 g malen kanel
300 g råsocker/strösocker
Sockerlag
300 g vatten
250 g råsocker/strösocker
- Blanda vatten, vetemjöl, socker, jäst, kardemumma, salt och ägg i en degblandare i ca 5 minuter på låg effekt.
- Blanda i smöret och låt gå ytterligare 10 minuter eller tills degen känns elastisk.
- Låt jäsa till dubbel storlek.
- Kavla ut degen på en mjölad bänk till ett ark, ca 1 cm tjock.
- Bred ut smöret över arket och sockra samt strö över kanel.
- Gör ett treslag och kavla ut degen igen.
- Skär remsor av degen och gör små nystan.
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper i botten och låt bullarna jäsa 1-1 ½ timme.
- Pensla bullarna med vispat ägg och baka dem på 200 grader i 10-15 minuter.
- När bullarna är nybakade, pensla dem med sockerlagen för att få en fin glans.
