• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Lättrökt hälleflundra med soja, gurka och forellrom

10 personer

Hälleflundra (Det går även bra att byta ut hälleflundran mot skivad kallrökt lax om ni inte har rökutrustning. Räkna med 60-100 gram per person)

Ca 400 g hälleflundrafilé
1 liter rimlag 10%
Alspån till rökning

  1. Putsa fisken, ev. ta bort skinn om det finns.
  2. Rimma hela biten ca 15 min i rimlagen och skölj i kallt vatten.
  3. Torka på papper och lägg i en djup form och täck med plastfilm.
  4. Gör hål i plastfilmen och rök med rökpistol ca 30-40 sek, lägg över hålet i plasten och låt röka i formen 10 min till.
  5. Skär sedan fisken i tunna skivor och lägg på tallrik.
  6. ”Grilla” sedan fisken lätt med gasolbrännare precis innan servering.

Sojamajonnäs 
1 äggula
2 dl olja
1/2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk soja
3 droppar tabasco
salt

  1. Vispa äggulan med soja, vinäger, senap och tillsätt oljan i mycket små mängder till
    en början.
  2. Alla ingredienser skall ha samma temperatur.
  3. Smaka av med salt och tabasco.

Gurkvinägrett med forellrom
1 gurka i små kulor av ett kuljärn
rivet skal och juice från 1 lime
2-3 msk rapsolja
salt och svartpeppar
4-5 msk forellrom

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av.
  2. Vänd i forellrommen vid servering

Friterade rispapper
3 rispapper
Olja till fritering
Salt

  1. Hetta upp oljan till 180° och släpp i rispappret.
  2. Det bubblar upp inom 3 sek, ta ur direkt och lägg på papper, salta

Garnityr: Shisokrasse

Till den här rätten dricker ni med fördel Church Road MacDonald Series, Chardonnay, Nya Zeeland (nr 6881 på Systembolaget) eller Nils Oscar Alkoholfri Påsköl (nr 11998 på Systembolaget).

Mars 2020