• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Juryarbete med Peter Dorelli på Årets Bartender!

May 4, 2017 Posted by

Så var Årets Bartender avklarat för denna gång. Årets segrare är en ung ambitiös bartender från Vy Skybar i Jönköping. Det blir han som får representera Sverige i världsfinalen den 15-19 oktober i Köpenhamn.

En sak som tidigare diskturats är juryn och dess sammansättning. I år tog man in Peter Dorelli som med sina 54 år i branschen har en fantastisk meritförteckning. Med 25 år som barchef på American Bar på The Savoy. Han är även aktiv i UKBG (engelska bartender föreningen) sedan många år. Inte lika meriterad med minst lika taggad var undertecknad att ingå i juryn.

Juryns arbete går ut på att kora den bästa bartendern. Kriterierna är utseende, doft, smak, övergripande drink, övergripande utförande och en bonus för den muntliga presentationen. Högst poäng utdelas för smak. Kvalomgångarna bjöd på ömsom vin, ömsom vatten. Men när det kom till finalen så var kvalitén på de tävlande hög. Många med enormt lång erfarenhet av att tävla. Dagen före finalen fick deltagarna i resultatordning hämta ingredienser från ett begränsat sortiment.

I finalen ”Black Box Challenge” så skulle även drinkens smaker harmonisera med en ostbricka bestående av två ostar och en marmelad. I en extremt jämn finalomgång så var det till sist Tommi Komljenovic som drog det längsta strået med drinken Fancy Grandpa som bl a bestod av Maker´s Mark, Acaihonung och äpplemust. I klassen flairbartending så vann Christoffer Gürow Lundkvist från Paddy´s i Malmö för andra året i rad.

I samband med tävlingen som arrangerades på Gothia Tower, Göteborg, så genomfördes Vin & Deli mässan. Så det var högt tryck och mycket publik under tävlingen.

Jag kan säga att det var ett stort privilegium att få umgås och snacka barer och bartending med ikonen Peter Dorelli under två dygn. Vilken källa av kunskap, visdom och erfarnehet.  Hans föreläsning ”The Second golden age of bartending” gav mycket inspiration men även bekräftelse på att service och gästbemötande är det absolut viktigaste.

Stort tack till styrelsen för SBG, med Mikael och Oscar i spetsen, som tog hand om mig, Peter och övriga i juryn på ett furstligt sätt under tävlingens två dagar.

Hans Bihl, kreativ ledare och huvudföreläsare Yh-Internationell BarchefKommentarer